Filmer som ger insikt i hållbarhet, klimatsmarta val och bioekonomi

Vad vet folk egentligen om hållbarhet, utsläpp och bioekonomi? Vilka val gör de i mataffären? Tar de gurkan med eller utan plast? Väljer de den stora muffinsen eller den lilla? I sju kortfilmer tar vi tempen på allmänhetens kunskaper och jämför med forskning.

– Vi samarbetar med Karlstads universitet och vill visa upp en del av allt spännande som pågår när det kommer till forskning kopplat till bioekonomi och hållbarhet. Vi vill göra kunskapen tillgänglig för fler och visa små och medelstora företag att de kan vända sig till universitetet för att få hjälp. Så tillsammans med Ord & Bild har vi tagit fram sju filmer som speglar olika forskningsområden: papprets framtid, papper vs plast och glas, bioekonomi, restvatten, matsvinn och förpackningar, säger Peter Edberg, innovationsrådgivare på Paper Province.

Folk på stan möter forskning

Så vad tror du själv är bäst för miljön – att köpa en gurka med eller utan plast?

Det var en av frågorna som ställdes till allmänheten vid inslag på stan i Karlstad. Sju av åtta tillfrågade valde den utan. Plast är ju skadligt för miljön – det vet vi nu. Men vad säger forskningen?

– Eftersom gurkan med plast håller två veckor längre och det gör att vi slänger mindre gurka, så blir den i plast bättre än den utan, säger Helén Williams, lektor vid Karlstads universitet.

En av de annan filmerna belyser restvattnet på bruken. Vart tar det egentligen vägen? Släpps det ut i våra sjöar och hav? Folket på stan hade blandande tankar kring detta, men svaret är nej. Vattnet tas om hand om i reningsverk och slammet som bildas används bland annat för ta fram biogas eller näringsämnen.

Och hur var det med den där muffinsen? Väljer allmänheten den stora eller lilla? Spelar det egentligen någon roll? Kolla in filmerna på här och få svaren på det och mycket mer.

Filmerna har tagits fram som en del i projektet Klimatsmart innovation som finansieras av Tillväxtverket.

Image

Malin Hildén

Kommunikatör


+46 (0)70 219 08 98
malin.hilden@paperprovince.com