Fiberbaserat skum för skyddsförpackningar

Förpackningsmaterial i plast, som fossilbaserade skummaterial, har alltmer spelat ut sin roll i och med strävan mot en övergång till förnybara material. I takt med att lagstiftarna driver på begränsningar eller förbud av fossilbaserade skummaterial i förpackningar behövs nya lösningar.

Stora Ensos svar är Papira. Det är ett nytt, lätt skummaterial, tillverkat av massafiber. De är ett halvstyvt skum som ger hög stötdämpning och passar till skyddsförpackningar för en mängd olika produkter.

Papira kan källsorteras som papper och därmed slängas tillsammans med sin fiberbaserade förpackning. Till skillnad från traditionella fossilbaserade skummaterial som polyuretan (PU), polyeten (PE) och expanderad polystyren (EPS) bryts Papira ner naturligt om det skulle hamna i naturen.

Det träbaserade råmaterialet som används kommer från skogar i Norden och tillverkas i en hundraprocentigt fossilfri produktionsprocess som enbart använder luft och vatten för att skumma materialet. Inga lösningsmedel, drivmedel eller farliga kemikalier används.

Stora Ensos mål är att etablera Papira som ett standardmaterial i skyddsförpackningar.