Fem innovationer tävlar om bioplasternas “Oskar”

Nu ska Bioplastic Award, även kallat Bioplastics “Oskar” delas ut för 13:e gången. Bland de tävlande finns fem bidrag i form av ett ätbart och komposterbart sugrör, ett bioplasttråg, en snackspåse i bioplast, världens första cirkulära bil samt komposterbara bindor. Bakom tävlingen står facktidningen bioplastics MAGAZINE

Den 4 december, i samband med organisationen European Bioplastics (EuBP) årliga konferens i Berlin, kommer det avgöras vilket av bidragen som får ta emot årets bioplast “Oskar”. De nominerade har noggrant valts ut av en jury bestående av fem personer från den akademiska världen samt press- och branschorganisationer från Amerika, Europa och Asien. Samtliga nominerade bidrag är nya och har enbart funnits på marknaden från 2017 eller 2018.

Ätbart sugrör
Visste du att vi dagligen konsumerar så mycket sugrör att vi skulle kunna linda dem 2,5 varv runt jorden. På ett år innebär det 912 varv runt jordens ekvator. Inte konstigt EU vill förbjuda att de tillverkas i plast. Dessutom är de för små för återvinning och hamnar många gånger i diken där de ligger och skräpar. För att råda bot på detta har Loliware, ett New York-baserat företag, tagit fram Lolistraw. Ett sugrör som betecknas som världens första ätbara och hundra procent komposterbara sugrör. De är tillverkade av havstång och bryts ner i både hav och kompost med en komposteringstid på ca 60 dagar. Lolistraws textur påminner om plasten som idag används och kan förses med olika smaker och näringsämnen.

Framtidens bil är här!
Noah är en tvåsitsig, eldriven konceptbil på 360 kilo som drivs av sex modulära batterier och har en maxhastighet på 110 km/tim. Bilen är framtagen av studenter i Nederländerna och anses vara världens första ”cirkulära” bil. Både dess chassi och stomme är tillverkat helt av naturliga och biobaserade material.

Komposterbara bindor
I Indien uppges endast tolv procent använda sig av sanitära lösningar så som bindor vid menstruation. Detta då ämnet mer eller mindre är tabu på grund av att det anses som orent. I och med detta är inte de toaletter som finns runt om i samhället utrustade för att ta hand om avfallet som blir. Det innebär att omkring 80 procent av närmare 9 000 ton icke nedbrytbara bindor spolas ner i toaletterna eller hamnar i vägdiken och liknande.

Det Indiska företaget Aakar Innovations har utvecklat en biobaserad och komposterbar binda som lanseras under namnet Anandi. Förhoppningen är dessutom att bryta de fördomar och det ”hysch-hysch” som förekommer kring menstration i landet.

Bioplastpåse för snacks
2009 lanserade globala dryckes- och livsmedelskoncernen PepsiCo en chipspåse i hundra procent komposterbar PLA-bioplast. Nu har påsen vidareutvecklats. Tillsammans med Danimer Scientific har PepsiCo tagit fram en påse som bygger på Danimer Scientifics biopolymer Nodax PHA, som skapas av mikrobiella bakterier som fermenterar organiska oljor, framställda av förnybar biomassa. Det är ett helt giftfritt material som bryts ner i naturen.

Bioplasttråg för kött
Med bland nomineringarna finns det tyska företaget Bio4Pack som har utvecklat ett bioplastbaserat tråg för färska kött- och charkprodukter som kan ersätta de i oljebaserad plast. Hela förpackningskonceptet – tråg, lock och absorbent, är komposterbart enligt certifikatet EN13432.

Själva tråget är tillverkat i sockerrörsbaserad PLA (mjölksyra). Folielocket som försluter tråget består av ett skikt cellulosabaserad film och ett av en PBS/PBAT/PLA-blandning. Även absorbenten i botten är biobaserad.

Köttråget uppfyller alla livsmedelssäkerhetskrav, kan användas i förpackningsmaskiner och kan tillverkas i olika färger och storlekar.