Examen för studenter med unik kompetens inom träbyggnation

Förra året startade en ny utbildningen i en riktig framtidsbransch – industriell träbyggnation. Nu tar den första kullen studerande examen.

Den nya yrkeshögskoleutbildningen Produktionsledare Industriell Träbyggnad har hållits på distans under året som gått. Den anordnas av Sunne Träbyggnadsutbildning och vänder sig till personer med kompetens inom produktionsledning, teknik eller bygg som vill lära dig mer om träproduktion.
En satsning som ligger helt rätt i tiden.

– Intresset för det moderna träbyggandet ökar i hela världen. Våra studenter får en unik kompetens med fördjupade kunskaper inom kvalitet, kostnader, logistik och arbetsmiljö, säger Per Branzén, ansvarig för Sunne Träbyggnadsutbildning.

Heltäckande utbildning

Utbildningen ger en heltäckande bild av industriellt träbyggande. Från planering till produktion, uppföljning och personalansvar inom industriell byggproduktion i såväl fabriksmiljö som på en montagearbetsplats.

– Feedbacken vi fått från både elever och företagen där de gjort sin LIA (Lärande i arbete) visar att branschen är i stort behov av utbildningen, säger Erik Söderholm som är ansvarig för innehållet i kurserna.

Bra tips och trix

Rexhep Bahtiri som är produktionsledare på  Derome  Husproduktion AB i Kristinehamn är en av eleverna som gått utbildningen.

– Den största lärdomen har varit hur man ska tänka kring olika delar i arbetet. Jag tycker även att mina tekniska kunskaper i byggproduktion har blivit bättre, säger han.

Rexhep vill gärna tipsa andra i branschen om den nya utbildningen.

– Jag tycker absolut att du som är nyfiken ska söka. Jag hade gärna läst den innan jag började jobba som produktionsledare. Den är ett väldigt bra komplement till tidigare erfarenheter och man får många bra tips och trix.

Branschens behov

Patrik Strömberg som är projektingenjör på ByggDialog AB har också gått utbildningen och är väldigt nöjd.

– Jag tycker den är väldigt bra. Den är konkret, praktiskt inriktad och anpassad till branschens behov. Jag har haft många intressanta diskussioner med lärare och andra kursdeltagare. Ibland har det varit lite tufft att jobba och studera samtidigt, men jag har fått bra stöttning av min arbetsgivare som exempelvis  låtit mig utföra vissa utbildningsmoment på arbetstid.