Karlstads Energi söker hållbar återvinning av vinkorkar – har du lösningen?

2 oktober 2024 Digital, Teams

Vi behöver dig som kan ge vinkorkar nytt liv

Har du en idé om hur överblivna vinkorkar i naturmaterialet kork skulle kunna tas om hand? Hur de skulle kunna skapa ett högre värde än om de går rakt till förbränning? Då är du rätt för den här utmaningen!

Karlstads Energi är experter på återvinning och har ett stort intresse i att ge allt avfall ett högre värde. Ju mer som kan återanvändas desto bättre. De undersöker därför nu möjligheten att ta vara på vinkorkar på ett smart sätt och önskar komma i kontakt med företag, startupbolag och innovatörer med smarta lösningar. Målet är att hitta en produkt till vilken vinkorkarna recirkuleras i en produktionskedja.

För att få veta mer är du välkommen att delta på Karlstads Energis Launch webinar 2 oktober. Anmäl dig här!

Varför behövs en lösning?

Över hela världen produceras vin som tappas på flaskor som sedan försluts med naturkork. Årligen produceras ca 10–15 miljarder vinkorkar globalt. Det är ett flöde som i Sverige inte omhändertas i dagens sorteringsfraktioner utan ska läggas i restavfallet för förbränning till skillnad mot övriga korktyper där materialåtervinning tillämpas.

Varje svensk konsumerar i snitt ca 40 flaskor vin per person årligen och även om en del har skruvkork så är det en avsevärd mängd vinkorkar som slängs på ett år i Sverige.

Då hela Sverige och Karlstads Energi arbetar för att ständigt minska avfallsmängderna och öka återbruk och återvinning är det intressant att titta på ett av de flöden som hittills inte varit ämne för utveckling vad vi känner till.

Krav på lösningen

För utmaningen behöver det finnas en avsättning för produkten i nästa steg, att det ska vara skalbart för en större volym. Det innebär att det inte ska vara ReMake i form av konst eller liknande då det sannolikt är begränsade mängder som hanteras i det sammanhanget. Lösningen behöver även ta hänsyn till att korkar idag förväntas vara en blandning av naturkork och plastkorkar som finns på de flesta vinflaskor idag och utmaningen innebär en hantering av korkarna av naturkork.

Varför ska jag delta?

Den vinnande aktören har en stor möjlighet att kunna skala upp en verksamhet både nationellt och internationellt om det är ett ersättningsområde som har en lönsamhet. Det finns en internationell målsättning i att minska avfallsmängderna och det kommer att bli viktigare och viktigare att hitta nya områden att hitta cirkulära flöden när klimatpåverkan ska minska.

Det är även en stor utvecklingspotential i samtliga avfallsflöden vilket gör att insyn i verksamheten kan ge fler insikter och utvecklingsområden när kunskapen om branschen och komplexiteten ökar.

Det är möjligt att i förlängningen, utifrån utfallet av utmaningen och om det är relevant, titta på hur en funktionell och effektiv insamling skulle kunna ske. Men det är inte där fokus ligger nu.

Karlstads Energis Launch webinar

Onsdag 2 oktober går startskottet. Under ett webbinarium presenteras utmaningen live. Förutom att Karlstads Energi berättar utmaningen bjuds det på korta föredrag om dagens användning av naturkork och dess egenskaper.

Program

What is a BioBooster hackathon?
Anna Aalto, Projectmanager at JAMK.

Karlstad Energi Hackathon Challange
Malin Pettersson, Business Area Manager Recycling, Karlstads Energy

Sustainability at Systembolaget – strategy, resources and wine corks
Lina Häckner, Sustainability Developer at Systembolaget.

Wine cork, an upcycling opportunity
Linnea Lövgren, Product Designer

Samtliga presentationer hålls på engelska.

Missa inte

BioBoosters hackathonkoncept

Karlstads Energis hackathon är ett BioBoosters hackathon. Det innebär att det är ett koncept under utveckling där nio aktörer från sju olika länder samverkar för att utveckla ett optimalt sätt att generera hållbara lösningar. Fokus ligger på hållbarhet och bioekonomi.

Detta är andra gången som Paper Province, som är en av de nio aktörerna, arrangerar ett innovationshackaton. I höstad var det Moelven Wood som fick hjälp att finna en förpackningslösning med lyckad utgång. Hackathonet ledde till ett samarbete och vidareutveckling av lösningen. Läs mer här.