
EU investerar i träteknologiföretaget Modvion
EU-kommissionens fond EIC Fund har investerat drygt 15 miljoner kronor i Göteborgsbaserade Modvion. Investeringen är en del av de totalt 69 miljoner kronor företaget fick beviljat i finansiering genom EIC Accelerator redan 2020 för att bygga kommersiella vindkraftstorn i trä.
– Det är en kvalitetsstämpel att EU fortsätter stödja oss och går in som delägare genom EIC-fonden. För att mildra klimatkrisen behöver vi både mer förnybar el och hållbart byggande i trä, och vår teknologi möjliggör bägge, säger Otto Lundman, vd för Modvion, i ett pressmeddelande.
European Innovation Council Fund, EIC-fonden, är ett initiativ från EU-kommissionen för att stödja innovativa och nystartade företag. År 2020 beviljades Modvion motsvarande 69 miljoner kronor i finansiering varav 26 miljoner utgörs av bidrag och 43 miljoner är kapitalinvesteringar. Denna investering är en del av de kapitalinvesteringarna, resterande belopp avses investeras i kommande finansieringsrundor.
– Det är ett nöje att få meddela att EIC-fonden bidrar till att Modvion tar nästa generations vindkraftstorn till marknaden. Att ersätta stål och betong, som traditionella vindkraftstorn är tillverkade av, med laminerat trä innebär en radikal minskning av vindkraftsbranschens koldioxidavtryck, tillägger Martin Bruncko från EIC-fondens investeringskommitté.
Starkare än stål
Modvion bygger vindkraftstorn i laminerat trä – naturens eget kolfiber – som är starkare än stål vid samma vikt. Tornen byggs i moduler som kan transporteras på allmänna vägar, vilket gör det enklare att bygga högre torn till en lägre kostnad. Den koldioxid som tas upp av träd när de växer lagras i trätornen vilket möjliggör klimatneutral vindkraft.
Finansieringen från EU, som vanns i hård konkurrens, används bland annat till att bygga Modvions första fabrik. I april 2020 restes Modvions första trätorn på Björkö utanför Göteborg, ett 30 meter högt torn som beställts av Svenskt Vindkraftstekniskt Centrum.
– Vi kan hjälpa vindkraftbranschen att bygga klimatneutral vindkraft, sänka kostnaderna och förenkla transporterna av höga vindkraftstorn. Det känns väldigt bra att Europeiska innovationsrådet ser vilken potential vår teknologi har för att bidra till klimatomställning, säger Otto Lundman.
Under 2021 gick danska Vestas, världens ledande producent av vindkraftsturbiner, in som delägare i Modvion. Vattenfall, Rabbalshede Kraft och Varberg Energi har alla tecknat avsiktsförklaringar med Modvion om vindkrafttorn i trä. Dessutom har Modvion ett samarbetsavtal med det globala energiföretaget Enel Green Power.