EU har sagt sitt – vill förbjuda viss plast

I onsdags röstade EU-parlamentet ja till att förbjuda eller minska användningen av olika engångsartiklar av plast. Förhoppningen är att minska nedskräpningen av hav och stränder. Går allt i lås träder förbjudet i kraft 2021. Det innebär att marknaden mer än någonsin är i behov av smarta, miljövänliga, alternativa lösningar.

Tio olika typer av engångspartiklar av plast – däribland sugrör, tallrikar, bestick, ballongpinnar och tops ska ersättas. Tillsammans utgör de omkring 70 procent av allt skräp i haven och på stränderna. Målet är att produkterna ska ha minskat med 25 procent år 2025. Då ska även plasten i cigarettfimparna ha halveras och 90 procent av alla plastflaskor återvinnas.

Nya material och produkter behövs
I och med förbudet mot vissa engångsartiklar i plast måste företagen komma på smarta lösningar. Det gör att efterfrågan på marknaden kommer vara väldigt stor den närmaste tiden.
– Vi tycker att detta är ett ypperligt tillfälle för våra medlemmar och samarbetspartners att visa upp vilka möjligheter som finns. Kanske kan potatis ersätta plast i engångsbestick och biokomposit eller lignin vara lösningen till något annat, säger Peter Edberg, Innovationsrådgivare på Paper Province.