Erfarna ingenjörer lockades till Värmland

Den 6 november anordnade Ny i Värmland ett digitalt rekryteringsevent för att locka erfarna och välutbildade ingenjörer till länet. 38 utvalda talanger runt om i Sverige deltog och träffade värmländska arbetsgivare med rekryteringsbehov.
– Ett intressant och proffsigt evenemang och innovativt att genomföra det digitalt i covid-tider, säger Erik Josephsson på Biosorbe.

– Vi fick mycket positiv respons från både deltagare och arbetsgivare och att köra digitalt är definitivt något att bygga vidare på, säger Emma Balderud som tillsammans med Kristina Lindroos driver Ny i Värmland, företaget som attraherar talanger till Värmland.

Expedition Värmland för ingenjörer var deras första helt digitala evenemang. Företagen som deltog, varav flera är medlemmar i Paper Province, fick träffa kandidater och genomföra korta intervjuer via Teams.

Biosorbe träffade ingenjörer

Biosorbe var ett av företagen. De har utvecklat ett material med unika egenskaper, marknadens enda “gröna” oljesaneringsprodukt, tillverkad av cellulosa från skogen. En innovation som har potential att skapa en ny marknad och företaget växer så det knakar. Just nu bygger de produktionsanläggning i Sunne och söker personal till flera olika tjänster.

– Vi träffade ett gäng ingenjörer och kanske kommer vi att jobba med någon av dem så småningom. Dessutom fick vi bekräftat att vi är ett intressant företag som ligger helt rätt i tiden, säger Erik Josephsson på Biosorbe.

Paper Province lyfte den skogliga branschen

De digitala mötena varvades med livesända inslag från en studio i Nöjesfabriken i Karlstad, där bland annat Karlstads kommun deltog.

Paper Province var med för att lyfta den skogliga branschen. Sandra Sundbäck, vd, och projektledare Peter Edberg berättade om vilka fantastiska möjlighet skogen ger, där jobben kan handla om att ta fram nya klimatvänliga material med skogen som råvara.

Tobias Söderbom Olsson från Paper Province medlemsföretag Wood Tube demonstrerade deras pappersreglar som kan ersätta stålreglar vid byggnationer. En innovation som förbättrar snickarnas arbetsmiljö,

– Men det som driver oss allra mest är att en av våra reglar har samma koldioxidutsläpp som fjorton reglar i stål, berättade han.

“Världens Silicon Valley”

Nils Hauri, utvecklingschef på Rottneros, pratade om Värmlands skogsindustri som världens Silicon Valley. Här finns möjligheter till roliga jobb på en global marknad.

– Här finns de stora företagen, konsultföretag, leverantörer av maskiner och produkter, världens modernaste maskiner för att tillverka vätskekartong, likaså toalett- och hushållspapper… Så välkomna till Värmland och skogsindustrin!

Träffa flyttsugna IT-talanger 12 mars

Den 12 mars ges ett nytt tillfälle för företagen i länet att visa upp sig och hitta rätt kompetens. Då arrangerar Ny i Värmland ett liknande event, fast med fokus på flyttsugna IT-talanger.