Energibolagen satsar på Intertechnas system för maskinövervakning

Energisektorn och värmekraftverken är helt beroende av säkra övervakningsrutiner för att undvika ovälkomna driftstopp. Det har Halmstads Energi tagit fasta på och säkrar sin drift med Intertechnas intelligenta och uppkopplade system för maskinövervakning.

Halmstads Energi och Miljö AB har satsat på Intertechnas uppkopplade system för övervakning av roterande maskiner. Samarbetet med Paper Province-företaget Intertechna inleddes som ett pilotprojekt i syfte att effektivisera övervakningen och säkerställa kontinuerlig drift i energibolagets anläggningar.

– Automatisering av vårt underhåll har legat högt på agendan länge. Tekniken har under senare tid mognat och när Intertechna kontaktade oss för knappt två år sedan var vi redo att lyssna och lära mer, säger Anders Johansson, underhållschef på Halmstads Energi och Miljö.

Från vänster: Janne Persson, Intertechna, tillsammans med Jonas Andersson och Anders Johansson från Halmstads Energi och Miljö.

Onlinebaserat och självlärande

Intertechnas system innebär att den övervakade utrustningen med automatik rapporterar när fel eller avvikelser uppträder. Artificiell intelligens gör systemet självlärande.

De små sensorerna limmas snabbt och smidigt direkt på utrustningen och sänder trådlöst kritisk driftsinformation om till exempel vibration och temperatur till en hub. Huben är uppkopplad till en molntjänst för övervakning och vid avvikelser från förinställda normvärden aktiveras ett larm.

– I vårt fall appliceras sensorerna runt pannan där vi bränner våra sopor men också kring kyl- och fläktsystem och pumpstationer. Vi har ett tiotal anläggningar runt om i kommunen där systemet används, berättar Anders Johansson.

Lovande marknadsutsikt

Halmstads Energi är ett av flera energibolag som investerat i det så kallade HID-systemet och Intertechna ser en tydlig marknadspotential.

– Värmeverken är en spännande och viktig målgrupp. HID-systemen har fått ett bra mottagande inom pappers-, massa- och verkstadsindustrin, men energisektorn visar likaså stort intresse. Många tilltalas av systemets enkelhet men också av att investeringen kan göras stegvis och till mycket rimliga kostnader, säger Intertechnas vd Janne Persson.

Läs också:

Intertechna och SKF hjälper industrin att digitaliseras

Intertechnas lilla supersensor revolutionerar industrin