Endress+Hauser presenterar ny mätningslösning för massabruken

– För mig är det här ett stort genombrott, säger Ulf Johansson, branschansvarig för papper och massa på Endress+Hauser. Det han syftar på är deras akustiska flödesmätare, som han menar, kan förändra mycket. Att mäta flödet på kokarcirkulationen på massabruken är en utmaning som funnits med  ända sedan processerna automatiserades. Att använda akustiska flödesmätare till att mäta kokarflöden är dock en metod som prövats förut med mindre bra resultat.  – Branschen har testat det och har uppfattningen att funktionen inte är tillförlitlig, säger Ulf. 
Ulf Johansson är branschansvarig för papper och massa hos Endress+Hauser.
Det har Endress +Hauser nu rått bot på när de nu erbjuder sina kunder en akustisk flödesmätare som integreras i rörsystemet istället för att monteras utanpå ledningen som gjorts förut. – Vår mätare är en inline-modell det vill säga den har en egen rörbit som monteras in i systemet. Traditionella ultraljudsmätare har mätt från utsidan av röret och därför  fått svagare signal. 

Ljudsignal mäter lutflödet 

Enkelt förklarat fungerar en akustisk flödesmätare så att den pingar iväg en ljudpuls som först simmar med lutflödet och sedan pingas tillbaka och simmar mot flödet och därigenom förstår hastigheten på kokluten där inne. Tidigare ultraljudsmätare sattes fast utanpå ledningen som lösa grejer, till det krävdes akustisk kopplingspasta och mätaren blev heller inte en kalibrerad enhet. Vår mätare  håller 0,5% noggrannhet direkt ur kartongen, precis som bruken är vana från övriga mätare, säger Ulf.

 Minskar behovet av underhåll 

De största fördelarna med flödesmätaren är dels att den kan mäta genom beläggning, så kallad inkruster, och dels att den är ett rakt, syrafast rör helt utan förträngningar eller känsliga genomföringar. – Vi har idag flera bruk som är igång och testar vår mätare.  En har suttit i över ett år och mäter med samma tillförlitlighet som när den monterades. Det vet vi eftersom man kan läsa av decibelstyrkan och jämföra värdet mot när den var ny, säger Ulf.  Att mätaren är mer tillförlitlig med en längre livslängd gör att bruken kan spara pengar.– Förlorar man signalen måste operatörerna gissa ända tills man kan byta mätaren vid nästa stopp. Antingen leder det till att man kokar ner fibern för långt eller för lite. Resultat blir förlust av fiber eller ökad kemikalieåtgång i blekeriet för att nå önskat kappatal, säger Ulf. 

 Beprövad metod 

 Trots att den akustiska flödesmätaren är ny i massabrukssammanhang är den ingen obeprövad metod.  – Den har använts i tiotal år på den petrokemiska sidan, på till exempel oljeraffinaderier,  så det är en heavy duty-mätare som vi helt enkelt adapterat till en annan industri.