”En annan bild av pappersindustrin”

Hur är det egentligen att arbeta inom den skogliga bioekonomin? Vilka jobb finns och hur ser det ut bakom kulisserna? Sanningen är att det ryms så otroligt mycket mer än vad man kan ana.

Den skogsbaserade bioekonomin, som är Paper Province nisch, förädlar skogsråvara till produkter som förpackningar, papper och hus, men även tjänster och processer för att minska klimatpåverkan och användningen av fossila råvaror. Inom klustret ryms allt som bidrar till bioekonomins förverkligande. Här finns enmanskonsulter till världsledande konsultbolag, komponenttillverkare, sågverk, energi- och logistikföretag till stora jättar inom papperstillverkning.

Resan är en ögonöppnare

För att visa upp branschen arrangerar Paper Province årligen en resa för blivande ingenjörer som får besöka några av de 130 medlemsföretagen. Och varje år får den många att fatta intresse för vad industrin har att erbjuda – i år var inget undantag.

– I april hade vi med oss ca 80 ingenjörsstudenter från Karlstads universitet, KTH och Chalmers på Paper Province-resan till några av våra medlemmar. Innan resan visste 55 procent att de kunde tänka sig arbeta inom den värmländska skogsindustrin, resten svarade nej på frågan eller var osäkra. Men efter resan hade de ändrat sig. Ingen sa längre nej och nästan 80 procent svarade ja, säger Malin Hildén, kommunikatör på Paper Province.

Så mycket mer än papper och dålig lukt

– Det var verkligen jättekul att vara med på Paper Province-resan. Det gav en annan bild av pappersindustrin. Det var roligt att få se alla coola maskiner och hur mycket som faktiskt händer fram till att papperet tillverkas. Jag har tidigare varit intresserad av att arbeta på Valmet som vi besökte och sökt jobb där, men att se det i verkligheten gav en helt annan inblick, säger Erika Åsberg som läser maskinteknik på Karlstads universitet.

Var det något som var en ögonöppnare för dig?

– Ja, att pappersbruken inte bara luktar äckligt. Det är coola grejer, man kan göra så mycket mer än bara papper. Det var till exempel väldigt intressant att se trågen som tillverkas på Rottneros Packaging i Sunne.

Utöver Valmet och Rottneros Packaging tog även Stora Enso Skoghalls Bruk, Rottneros bruk, Somas, Billerud, Nordic Paper Bäckhammar och LignoCity emot besök. Med under dagen fanns även Skogsindustrierna och Blue Ocean Closures med.

Möjligheter i Värmland

Paper Province-resan ger inte bara en inblick i vad skogsindustrin, och allt kopplat till den, har att erbjuda. Den ger även en bild av vad som finns i Värmland, hållbarhetsarbetet och innovationerna som finns på plats.

– Det känns bra att veta att det finns möjligheter här där vi har så mycket skog, säger Erika.

Inför kommande år rekommenderar hon fler studenter att ta möjlighet att följa med på resan.

– Det är ett bra sätt att vidga sina vyer och se vad som är intressant. Jag tror det är viktigt att själv se och uppleva sakerna för att få rätt känsla. När jag kom tillbaka till skolan och exalterat berättade om resan för klasskamraterna så verkade de inte så intresserade. De såg det fortfarande lite som jag själv såg på branschen innan jag följde med.

Erika Åsberg, till höger på bilden, vann vinstutlottningen av dem som deltog i utvärderingen av Paper Province-resan.

Image

Malin Hildén

Communication Officer

+46 (0)70 219 08 98

malin.hilden@paperprovince.com