Ecopals innovativa material närmar sig marknaden

En lättare och starkare produkt med mindre förbrukade resurser. En krånglig ekvation som Paper Province nya medlemsföretag Ecopals har en innovativ lösning på. Nu hoppas bolaget på att ta sin miljövänliga och biologiskt nedbrytbara produkt Greenwood™ till marknaden med sikte på möbelindustrin.

– Målet är att inom sex månader ha ett pilotprojekt där det byggs skivor till möbler i skarpt läge med vår produkt, säger Theodor Håkansson, vd för Ecopals, i en intervju med startup-acceleratorn Sting Bioeconomy, där företaget också är medlemmar.

Ecopals Greenwood-skiva är tillverkad i biologiskt nedbrytbara material, helt utan kemiska processer, tillsatser eller utsläpp.

Produkten med sina innovativa koppar är dessutom fyra gånger så stark som motsvarande material – honeycomb – som används flitigt i möbelindustrin. Greenwood kan dessutom i många fall ersätta solida spånskivor, inte minst eftersom det krävs 60 procent mindre material.

Ecopals patenterade produkt Greenwood är ett material som består av formpressad pappersmassa som exempelvis kan användas inom möbel- och byggindustrin. Foto: Sting Bioeceonomy.

Sedan Theodor Håkansson tillträdde som vd för Ecopals vid årsskiftet har fokus legat på att ta steg för att kommersialisera Greenwood för att komma ut på marknaden.

– Jag har fokuserat mycket på att göra en bred och grundlig marknadsundersökning för att kartlägga vad marknaden vill ha utifrån vad vi kan erbjuda. Vi har pratat med potentiella kunder där vi i det här skedet främst strävar efter att få till ett skarpt pilotprojekt där vi kan optimera Greenwood utifrån vad de vill ha, säger Theodor.

– I Sverige har vi få tillverkare som gör skivmaterial, framför allt som är riktat mot möbelbranschen. Med vår produkt skulle hela värdekedjan i Sverige kunna optimeras – med svenska tillverkare och svensk skog. Nu har vi tillverkning av Greenwood av Rottneros Packaging och vi vill gärna utveckla det samarbetet med en produktionslinje av själva koppen som sedan kan säljas direkt till fabrikerna – både i Sverige och andra delar av världen där det finns större produktionsvolymer av skivor till möbler, fortsätter han.

Sedan november är Ecopals medlemmar i Paper Province.

– Vi hälsar Ecopals varmt välkomna till klustret och ser fram emot att med gemensamma krafter ta samhället in i framtiden med hjälp av skogen, säger Sandra Sundbäck, vd på Paper Province.

Läs mer om Ecopals och Greenwood hos vår samarbetspartner Sting Bioeconomy. Länk till artikeln >