Dryckeskartong får papperssugrör

Tetra Pak är först ut att lansera dryckeskartonger med papperssugrör i Europa. Och istället för att ta patent vill de sprida kunskap om innovationen så att fler i branschen kan göra det samma – ersätta plastsugrör med papper.

– Vi är väldigt nöjda med att ha utvecklat ett papperssugrör som är fullt funktionellt och uppfyller alla internationellt erkända livsmedelssäkerhetsstandarder. Detta är ett viktigt steg i vår vision att leverera en förpackning som är helt och hållet tillverkad av växtbaserade förpackningsmaterial, vilket bidrar till en cirkulär ekonomi med lågt koldioxidutsläpp, säger Adolfo Orive, vd och koncernchef, Tetra Pak säger;

Delar med sig av innovationen

Tetra Pak planerar att dela sina innovationer om utveckling av papperssugrör. Allt för att stödja ett industriellt samarbete för att byta ut plastsugrör för dryckeskartonger.

– Vi har beslutat att inte ansöka om patentskydd på de många tekniska förbättringar vi har gjort på utrustningen och materialen, utan istället göra våra förbättringar allmänt tillgängliga. För att branschen ska uppnå sitt gemensamma mål att driva mot en cirkulär ekonomi med låga koldioxidutsläpp måste hela leveransbasen för papperssugrör expandera och växa snabbt. Vi inbjuder alla leverantörer och kunder att använda vår kunskap och gå samman med oss för att öka produktionen så snabbt som möjligt, säger Adolfo Orive.