Drinor tecknar avtal med Rindi

I dagarna tog Paper Province medlemsföretag Drinor ett stort steg mot marknadslansering, när Rindi Älvdalen AB tecknade avtal om installation av fullskalig demo-maskin i sin fabrik i januari 2018.

Drinor började som ett Bioexpress-företag under Paper Province vingar för cirka två år sedan, kring en innovation som mekaniskt avvattnar biomaterial. Innovationen har potential att dramatiskt minska energiförbrukningen vid exempelvis pelletstillverkning och annan biomaterialbearbetning som kräver snabb avvattning och exakt styrning av fukthalten.

Förra året beviljades Drinor stöd av Energimyndigheten för att utveckla sin teknologi vidare, och nu har alltså Rindi i Älvdalen tecknat avtal om leverans av fullskalig demo-maskin.

Eliminerar största flaskhalsen

För Rindi kommer Drinors såkallade CDP att innebära en ökad produktion. Efter inkörning ska maskinen kontinuerligt avvattna upp emot 100 kubikmeter sågspån per timme.

– På sikt kan det här betyda att det som kostnadsmässigt varit den största flaskhalsen för produktionen, nämligen torkning av sågspån, till viss del blir både enklare och billigare att bygga bort, med ökad produktion som följd, säger Thomas Wiklund på Rindi.

Verifiera tekniken i industriell miljö

Det här avtalet är precis vad Alex Thelander och Carl Romlin på Drinor har arbetat för.

– Att få ut en maskin på marknaden för att kunna verifiera vår banbrytande teknik i en industriell miljö är definitivt en milstope på väg mot fullskalig marknadslansering, menar Thelander.

Sex månaders test

Nu inleds ett intensivt förberedelsearbete inför leveransen i januari. Maskinen ska testas, checkas ut och monteras ner innan den skeppas till Älvdalen. Väl monterad i fabriken startar en sex månader lång testperiod. De erfarenheter som företaget samlar på sig kommer ge Drinor underlag för att fortsätta utveckla och påbörja tillverkningen av kommersiella maskiner.