“Digitalisering är en möjliggörare, ingenting annat”

– Vi har världens chans att vara framgångsrika och utveckla Sverige med digitalisering, sade Lars Ydreskog, vice vd på Combitech.
Han var en av de föreläsare som deltog under höstens upplaga av Papermakers Night.

Den digitala transformationen pågår här och nu. Det övergripande målet från Regeringen är att Sverige ska vara bäst i världen på att använda digitaliseringens möjligheter, vilket ger ringar på vattnet för hela samhället, inte minst Paper Province medlemmar. Kanske var det därför fler än 100 deltagare bänkade sig på Papermakers Night 8 november när Lars Ydreskog från Combitech intog scenen.

– Digitalisering är en möjliggörare, ingenting annat! Det är en fråga om mod och en förändringsresa vi måste göra, konstaterade Ydreskog.

Lars bjöd bland annat på inblickar i digitaliseringen av arbetet med Saab Gripen, ett av de största digitaliseringsprojekten någonsin. Han konstaterade att digitaliseringen av utvecklingsarbetet reducerade kostnaderna med 50 procent, jämfört med tidigare generationer stridsflygplan. Uppskattningsvis förkortades dessutom utvecklingsarbetet från tio år till två och ett halvt. Bland annat genom att man på digital väg kunde utbyta digitala 3D-modeller och slapp ägna dyrbar tid åt att synka olika aktörers processer.

– Jag kan inte förstå hur vi kan jobba med ritningar när vi istället kan samarbeta med 3D-modeller, sa Lars.

Och Lars vet vad han pratar om. Han har nämligen en bakgrund från Saabs affärsområde Aeronautics, där han var drivande inom modellbaserade arbetssätt och digitalisering.

Han hade också med sig ett annat spännande case till Papermakers Night, om hur digitaliseringen kan fungera som en möjliggörare. I det här fallet gällande målet om ett framtida fossilfritt Sverige.

– Vi är partner till LKAB i deras framtida gruva som skall vara helt koldioxidfri och ha en produktivitet som är 50-60 procent högre än idag. Jag tror att det finns mycket att lära mellan olika branscher där vi på Combitech försöker att ha rollen att guida företag in i framtiden, säger Lars.