“Det händer mycket spännande nu om man är intresserad av innovation och teknik”

Maria Natonska är tjänstedesignern som brinner för hållbar utveckling och teknisk innovation. Som ny projektledare på Paper Province vill hon få fler att se nyttan med att arbeta tillsammans.

– Mitt mål nu är att bli riktigt vass på att koppla tjänstedesignperspektivet till skogsbranschen. Jag tycker även att det är så intressant med hållbarhetskommunikation och hur den tas emot, säger Maria Natonska.

Hon kommer närmast från RISE och en anställning som tjänstedesigner och junior projektledare på RISE Service Labs i Karlstad.

– Där jobbade jag främst med omställning i projekt som rör flyget och till stor del inom ett projekt som heter Fossilfritt flyg 2045. Samtidigt hade jag även en liten fot inne i elflygsprojekt, säger Maria.

”Hållbarhet skapar direkt mening”

Hon har hunnit jobba i omkring två år efter att hon tog examen som högskoleingenjör i innovationsteknik och design vid Karlstads Universitet. Hon har även hunnit med att gå Combitech talent program i Linköping.

– I samband med det hade jag konsultuppdrag mot Saab Dynamics som är undervattenssidan av Saab, där jag kom in som produktutvecklare.

Och det är just kombinationen av innovationsteknik och hållbarhet som lockar Maria.

– Att arbeta med hållbarhet skapar en direkt mening, det är så relaterbart till mig själv och den egna vardagen.

”En kick i vardagen”

Men för Maria handlar det inte bara om vad hon kan ge utan också om vad hon får.

– Det händer så mycket spännande just nu om man är intresserad av innovation och teknik. Jag känner att jag inte bara är med och bidrar och skapar värde utan får samtidigt ta del av så mycket. Det blir som en kick i vardagen av att få vara med om allt det här.

Det var även den kombinationen som gjorde att hon var intresserad av en projektledartjänst på Paper Province.

– Jag känner mig jättenöjd över att jag får fortsätta jobba med tjänstedesignperspektivet i hållbarhetens tecken. Det känns helt rätt för mig.

När Maria inte jobbar ägnar hon sig helst åt ridning eller att läsa böcker.

– Jag är lite nördig, så jag läser helst om klimatet. Jag är även intresserad av psykologi och ibland blir det även en och annan deckare, säger hon.

Text: Anna Tjäder