”DET ÄR PLAST VI SKA BEKÄMPA”

I fredags bjöd Paper Province och BillerudKorsnäs in till klusterlunch på Gruvön. Närmare 60 personer kom för att nätverka, äta, se sig om på bruket och lyssna på Fredrik Turzik, platschef på Gruvön. 
Gruvöns Bruks, motto är ”inte en dag utan framgång”. Och ska man tro Fredrik Turzik är det mer än tomma ord. Verksamheten utvecklas konstant på en mängd olika fronter.
– Vi är en effektiv fabrik och produktutveckling är viktigt för oss. Därför har vi många effektivitetsprogram och arbetar ständigt med att förbättra verksamheten.
– Men en sak åt gången, jag förespråkar hög intensitet och att göra färdigt ett projekt innan man startar ett nytt, understryker han.

STORA PÅ FLUTING

Gruvöns bruk har en lång och gedigen historia. Fabrikens äldsta pappersmaskin har varit i drift sedan 1931, och det var på Gruvön världens första vätskekartong tillverkades.
Sedan dess har mycket hänt. 2012 blev bruket en del av BillerudKorsnäs, en koncern som omsätter cirka 21 miljarder kronor och där Gruvön är en av åtta anläggningar. Gruvöns bruk har cirka 850 anställda och en produktionskapacitet på 685 000 ton per år.
– Fluting är vår största produkt. Vi gör den starkaste och mest hållbara i världen. Vi utvecklar förpackningar som är så starka som möjligt med så lite material som möjligt, för att våra produkter ska vara så skonsamma som möjligt mot miljön. Det är plast vi ska bekämpa, uppmanar Turzik.
Något man sakta men säkert gör.

FRAMTIDEN

Gruvön utvecklar och producerar olika typer av förpackningsmaterial – ett segment som har stor potential nu när internethandeln fortsätter att öka dramatiskt.
– Vi kommer investera 300 miljoner kronor i ”Pulp 2015” – en uppgradering av vår barrmassalinje samt ca 180 miljoner kronor i vårt flutingbruk för ökad kapacitet och förbättrad kvalitet. Dessutom fortsätter vi att eliminera flaskhalsar och utveckla vår ”operational excellence” med nya arbetssätt och verktyg.
Arbetet mot utveckling fortsätter alltså varje dag – precis som Stor-Johan först avsåg.

KLUSTER STÄRKER

Turzik talade också en del om värdet av att ingå i ett stark företagskluster.
– Paper Province är en fantastisk möjlighet – för det är här kompetensen finns, inte på Sergels Torg. Vi måste fortsätta utveckla vårt kluster eftersom det ger en holistisk effekt och gör oss starka tillsammans.
Ett sätt att göra detta på är genom att nätverka – att ses, byta erfarenheter och knyta kontakter. Något som bland annat klusterluncherna främjar. Nästa gång, den 17 april, är det Nordic Paper i Åmotfors tur att välkomna till klusterlunch. Missa inte det!

SMÅTT OCH GOTT OM GRUVÖNS BRUK

• Gruvön utgör ca en femtedel av koncernen och producerar 660 000 ton produkter per år.
• Gruvön har fem pappersmaskiner. I PM6 investeras det ca 180 miljoner kronor vid vårens underhållsstopp.
• En barrmassalinje och en lövmassalinje. Barrmassalinjen investerar man ca 300 miljoner i vid vårens stora underhållsstopp.
• Över 50 procent självförsörjningsgrad på el.

PRESENTATION

Se presentationen från klusterlunchen på BillerudKorsnäs Gruvön här.