“Den gula klänningen” – en symbol för textil hållbarhet

I Sverige konsumerar varje person i genomsnitt 13 kilo kläder och textilier varje år. En tredjedel används aldrig och åtta kilo hamnar i soporna. Detta får stora konsekvenser för miljön. Lyckligtvis kan alla vara med och påverka detta, bland annat genom att lämna in kläder på återvinning. I Stings nya podcast får vi veta mer om just detta – textil återvinning och hållbarhet. 

För att ta fram ett kilo bomull går det år ca 10 000 lite vatten! Det innebär att enbart framtagningen till den bomull som varje person i genomsnitt köper varje år har krävt 130 000 liter vatten. Till detta tillkommer långa transportkedjor och mängder av kemikalier. Tygindustrin är långt ifrån miljövänlig. Men förbättringspotential finns.

Bland annat samlar fler och fler butikskedjor in textilier för återvinning och tar fram nya kläder av återvunnet material.

Den gula klänningen
Bland de som arbetar med textil återvinning och hållbarhet finns det Kristinehamnsbaserade företaget re:newcell. De skrev historia när de tog fram en klänning helt tillverkad av kemikaliskt återvunnen textil. Blå jeans förvandlades till en gul klänning som 2014 visades på catwalken. Den gula klänningen har därmed kommit att bli en symbol för hållbarhet och återvinnande.

Om detta och mer kan du höra mer i Sting Bioeconomys senaste podcast. Lyssna här…