De spetsar förutsättningarna för en lyckad rekrytering

Det finns många vinster i att teknikkunniga jobbar med att rekrytera ingenjörer. Det märks på Technogarden som matchar teknikkompetens på den värmländska arbetsmarknaden.

Många tekniktunga företag har svårt att hitta rätt kompetens. Det råder brist på ingenjörer och företagen kämpar med att locka talangerna till sin bransch. Technogarden i Karlstad har nischat sig på att hjälpa den värmländska industrin att knäcka den nöten.

– Vi jobbar som rekryterare och personaluthyrare, men är ingenjörer i grunden. Själv har jag jobbat många år inom pappersindustrin, berättar Technogardens regionchef Marina Olsson.

Nya ögon och nya sökvägar

Erfarenheten från industrin gör att Marina och hennes kollegor är väl insatta i vad som krävs av en duktig ingenjör. Det ger dem även insikt i arbetsgivarnas utmaningar. Såsom att skriva tilltalande annonser och att hitta talanger som vill stanna kvar och utvecklas på lång sikt.

– Genom att ta hjälp utifrån får man nya ögon på sin rekrytering och möjlighet att leta i nätverk som man kanske inte annars hade tänkt på, säger Marina.

Nätverkandet är också en av de viktigaste orsakerna till att Technogarden är medlemmar i Paper Province. Och i en tid då allt färre söker jobb via annonser är det viktigare än någonsin att nätverka för att hitta rätt kandidater.

Kundanpassad rekrytering

Technogarden finns på nio kontor i Sverige och har 200 anställda. Orterna riktar in sig på olika branscher beroende på vad som är starkt i regionen. I Värmland är det industrin. Karlstadkontoret har 13 anställda inklusive konsulter. Som rekryterare tar de sig an hela rekryteringen eller delar av den, anlitas för rådgivning, annonsförmedling eller hyr ut personal. Allt beroende på vad kunden behöver.

Branschambassadörer

Studenter är en viktig målgrupp för Technogarden som alltid håller sitt kontaktnät välfyllt med intressanta kandidater.

– De som läser tekniska inriktningar är alltid välkomna till oss för ett förutsättningslöst möte. Det handlar lika mycket om att väcka deras intresse för den värmländska industrin som att coacha dem i vilken karriär som matchar deras intressen och driv.

Studenter som närmar sig examen, eller den som redan har ett jobb men är sugen på att hitta nya vägar i karriären, ska inte vänta med att höra av sig till Technogarden, menar Marina.

– Börja nätverka tidigt. Tjänster kan dyka upp snabbt och då gäller det att finnas med i vår kandidatbank. Det samma gäller för arbetsgivarna: hör av er till oss redan innan ni har en ledig tjänst. Till exempel inför pensionsavgångar. Då kan vi hålla utkik efter lämpliga kandidater och få en kort startsträcka när det väl är dags att rekrytera, tipsar Marina.

Image

Annica Åman

Kommunikationsansvarig

+46 (0)70-250 94 43

annica.aman@paperprovince.com