De kan vinna två miljoner på sin innovation

En klimatkalkylator och en digital gruva är två av finalisterna i Startup 4 climate 2021 som har chansen att vinna två miljoner kronor. Vinnarna offentliggörs den 11 november på FN:s klimattoppmöte COP26.Startup 4 Climate är Sveriges största innovationstävling inom energiområdet och drivs av elbolaget GodEl och elnätsföretaget Ellevio i samarbete med innovationshubben THINGS. Syftet med tävlingen är att stötta innovationer inom energiområdet med mätbar klimatnytta.

Folkets röst

Åtta innovationer har nu tagit sig till final och får möjligheten att presentera sina lösningar för en expertjury, som ska utse en vinnare. Nytt för i år är att allmänheten har fått rösat fram en av finalisterna. Med 5000 röster var det klimatkalkylatorn ClimateHero stod som vinnare av Folkets röst och säkrade sin plats som finalist i tävlingen.

Här är de åtta finalisterna

ClimateHero – är en klimatkalkylator som hjälper konsumenter minska sitt klimatfotavtryck genom att beräkna avtryck från nuvarande livsstil, sätta mål för beteendeförändring och coacha mot, klimatbättre levnadsvanor.Cling Systems – en marknadsplattform i form av en ”digital gruva” som kopplar ihop tillverkare, verkstäder, demonterare och återproducenter av batterier så att de kan handla med återvunna råvaror med full spårbarhet i hela livscykeln, istället för att bidra till en destruktiv gruvdrift.Ekolution – tillverkar och säljer biobaserade, energieffektiva hus och byggmaterial. Eftersom råmaterialet utgörs av hampa binder byggnadernas väggar, golv och tak mer COâ‚‚e än vad som släpps ut under livscykeln.Exeri – har skapat en AI-plattform som minimerar strömavbrott genom att ge förhandsinformation om var elnätet är på väg att gå sönder. Kan snabbt och exakt identifiera skador i elnätet efter exempelvis en storm. Genom tillgång till rätt information minskar risken för bränder och akut användning av fossildrivna reservaggregat.Hydrogen Energy Scandinavia – ”H2 Energy” – en 3D-printad katalysator, gör det möjligt att effektivt utvinna vätgas ur biomassa och därmed förenkla lagring av förnybar energi varsomhelst. Skräddarsyr vätgasproduktionssystem för den industri och plats där lösningen ska installeras.Krafthem – ett ”virtuellt kraftverk” som skapar balans mellan elproduktion-, lagring- och konsumtion genom mjukvara som optimerar laddning av exempelvis tunga elfordon baserat på tillgång och efterfrågan.Ligna Energy – utvecklar grön energilagring genom att skapa ”biobatterier” gjorda av material från träd. Restmaterial från pappersmasseproduktion, som i vanliga fall eldas upp och i bästa fall blir till el eller värme, omvandlas till batterier i allt från konsumentprodukter till industriell skala.Thyni & Viketoft Innovation – innovationen ”Tvinn Nebula” gör det möjligt att ställa om till en helt elektrifierad fordonsflotta inom ramen för befintliga elnät. Lösningen optimerar användning, laddning och lagring av lokalt producerad energi genom smart mjukvara.Här kan du läsa mer om finalisterna och tävlingen.