De gör massa av åkeravfall istället för träd

Paper Province samarbetspartner Sting Bioeconomy har nyligen fått ett tillskott i sitt tillväxtprogram i form av det kanadensiska företaget Hejmas Agrifibre Technologies. Hejmas har en patenterad process för att framställa massa från åkeravfall istället för träd. Företaget planerar att etablera sig i Sverige under 2024.

Att gå med i Sting Bioeconomys tillväxtprogram ger Hejmas tillgång till värdefulla testanläggningar samt en stor svensk expertis och innovationskultur.

Victor Isaksen, vd Sting Bioeconomy

– Det betyder att vi under 18 månader hjälper dem med affärsutveckling och hur de ska bete sig på den skandinaviska marknaden. Vi hjälper dem att hitta en lämplig plats för att etablera en pilotanläggning. I Värmland kommer de att få goda förutsättningar att verifiera tekniken och vi ska också hjälpa dem att hitta det första kapitalet, säger Sting Bioeconomys vd Victor Isaksen, i en intervju med Nya Wermlands-Tidningen.

Som en del i processen kommer Hejmas att flytta sitt huvudkontor till Karlstad, Sverige.

– Vi hälsar Hejmas varmt välkomna och ser fram emot att arbeta med dem. Avtalet med Hejmas, tidigt i vårt pilotprogram med icke-svenska startup företag, stärker våra internationella expansionsplaner. Det är vårt första avtal med ett kanadensiskt bolag och en början på många spännande globala samarbeten, säger Martin Sjöstrand, Business Coach på Sting Bioeconomy, i en artikel på Sting Bioeconomys webbsida.

Marek Hejduk, vd på Hejmas

– Vi letade runt om i världen efter länder och inkubatorer som bäst kunde stödja oss i vår resa att kommersialisera vår affärsidé. Vi upptäckte att Norden och specifikt Sverige, som ligger i framkant inom bioekonomi, var den perfekta platsen för oss. Sting Bioeconomy är välpositionerade och har alla verktyg för att vara en idealisk partner. Vi är glada över att få samarbeta med deras team, säger Hejmas vd Marek Hejduk.

Hejmas metod går ut på att framställa kvalitativ massa från jordbruksavfall och fibrerna som används kommer från exempelvis hampa och lin. Företagets potentiella kunder är främst tillverkare av medicinska produkter.