Corona fick UMV att tänka i andra banor

Det går bra för UMV Coating Systems i Säffle. Verksamheten har utvecklats med nya maskiner och produkter, nyligen kammade de hem en stororder från Stora Enso och deras pilotmaskin används av kunder från hela världen. I mars såg det inte lika optimistiskt ut.

I UMV:s lokaler i Säffle finns en pilotmaskin för utveckling av fossilfria barriärer till förpackningar – en av världens mest avancerade. I vanliga fall kommer kunder från hela världen dit och testkör i maskinen.

Corona höll på att sätta käppar i hjulet för den verksamheten.

– I början av pandemin var rullgardinen totalt nerdragen och vi var oroliga att den inte skulle komma upp igen, säger Håkan Karlsson, vd på UMV.

Förödande med inställda tester

Personalen på UMV befarade att pandemin skulle innebära inställda tester i pilotmaskinen.

– Om kunderna inte kan komma hit så skulle det innebära intäktsbortfall och dessutom är pilotmaskinen ett viktigt säljinstrument som ger nya order på maskiner och produkter.

Webbkameror installerades

Men företaget tänkte till och hittade snabbt en lösning på problemet. Ett nytt videosystem med fyra webbkameror installerades. Det innebär att kunden numera kan sitta i exempelvis Brasilien och genomföra provkörningar digitalt. Via kamerorna kan de följa laboratorieresultaten och kommunicera med UMV via Teams.

– De digitala testkörningarna har blivit en succé. Kunderna får data presenterat direkt framför sig på skärmen. De kan vara aktiva hela tiden och ser vad som ska ske i nästa steg. Dessutom sparas både tid och resekostnader, säger Håkan Karlsson.

Minskat resande

Pandemin har även inneburit att det omfattande resandet från Säffle till världens alla hörn har bytts ut mot digitala möten.

– Vi har lärt oss att ha digitala möten. Det var inte främmande för oss tidigare, men det var inte fullt accepterat av kunderna. Nu är det en helt annan acceptansnivå och inga problem längre.

Fler säljmöten

Det finns många fördelar med de digitala mötena tycker Håkan Karlsson.

– Våra säljare kan ha tio kundmöten på olika platser i världen under en vecka. Förut kanske de hann med högst tre. Det sparar mycket tid och vi kommer absolut att fortsätta med de digitala mötena även när pandemin är över.

Servicedelen är svårare att utföra digitalt, men UMV tittar på instrument för att kunna hjälpa till på ett bättre sätt även där.

– Corona är ett elände, men det kommer ut fördelar. Man blir tvingad att tänka i andra banor. Det har blivit en ny värld som dessutom gagnar miljön eftersom resandet aldrig kommer att komma upp i samma nivå igen tror jag.

 

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com