Coop byter plastpåsar mot komposterbar påse i papper

Matkedjan Coop kommer fasa ut de tunna plastpåsarna för frukt och grönt under nästa år. Istället erbjuds kunderna en papperspåse som kan återanvändas som avfallspåse. I värmländska butiker fasas de nya papperspåsarna in under våren och sommaren.

– Vi planerar att byta ut dem allteftersom vi får dem och de gamla tar slut. Det är ju inte hållbart att slänga alla tidigare emballagepåsar, så vi kommer ha dem utbytta till sent i vår eller i sommar, säger Coop Värmlands kommunikationschef Klas Olsson.

I och med övergången till papperspåsar blir Coop först i branschen med att ersätta plastpåsarna med papperspåsar som kan användas som kompostpåse. Hela 300 ton mindre plastförbrukning per år blir resultatet.

Dubbel nytta

– Den bästa påsen är den som används många gånger. Jag är stolt över att vi nu kan erbjuda våra kunder en mer robust påse med dubbel hållbarhetsnytta eftersom den nya påsen går att använda som avfallspåse, säger Charlotta Szczepanowski på Coop.

Med den nya papperspåsen blir det enklare för kunderna att sortera sitt matavfall vilket ger positiva miljöeffekter. De är dessutom starkare och bättre lämpade för tyngre frukter och grönsaker så som potatis och lök. Papperspåsarna kommer vara kostnadsfria för kunderna, precis som frukt- och gröntpåsarna är idag.