CleanFlows unika grönlutsfiltrering sprids i världen

Vårt medlemsföretag CleanFlow har utvecklat en unik metod för rening av grönlut. Bra för ekonomi, miljö och kvalitet. Nu har de tagit hem en fjärde stororder. I sommar levereras deras anläggning till en fabrik i Spanien.  “Vi är väldigt glada att vår teknik fortsätter att implementeras runt om i världen”, säger vd Lennart Källén.

Ett svenskt bruk var först i världen att använda sig av CleanFlows grönlutsfiltrering. Därefter följde ett massabruk i Japan och ett i Sydafrika. Och nu har turen kommit till Spanien. Sulfatmassafabriken i Pontevedra i västra Spanien tillhör skogsindustrikoncernen Ence Energia y Cellulosa S.A. och producerar mer än 450 000 ton eukalyptusmassa per år.

Massafabrikens njure

CleanFlows reningsmetod bygger på mikrofiltrering. Processen har visat sig mycket framgångsrik. Den är som massafabrikens njure, förklarar Lennart Källén.

– Luten blir helt fri från främmande partiklar, vilket gör att produktionen ökar och energi- och kemikalieförbrukningen minskar. En normalstor fabrik kan göra kemikaliebesparingar på upp mot fem miljoner kronor per år.

Bidrar till ett fossilfritt samhälle

Maria Hollander, vd på Paper Province, gläds över att ännu ett massabruk fått upp ögonen för CleanFlows teknik.

– Det bidrar till att bruken blir ännu mer hållbara. De spar energi, kan använda mindre kemikalier i processen och dessutom möjliggörs ökad produktion av pappersmassa. Resurseffektivitet är ju en nyckel när vi ska ställa om till ett fossilfritt samhälle, säger hon.

Levereras färdigmonterad

Den nya anläggningen tillverkas helt komplett med instrumentering och elutrustning i verkstäder i Forshaga. Efter provdrift och testkörning levereras den till fabriken i maj.

– Kapaciteten har dimensionerats för att passa det spanska bruket. Genom att den byggs i moduler kan den byggas ut och anpassas till framtida produktionsökningar, säger Lennart Källén.

Affären har gjorts tillsammans CleanFlows samarbetspartner Sotgar Systems och kontraktssumman uppgår till 15 miljoner kronor.

Image

Marja Wängestam

Kommunikatör

+46(0)734-22 82 09

marja.wangestam@paperprovince.com