Biosorbes innovation växte i Värmland
En ny typ av skogsbaserad produkt fick en skjuts framåt när Paper Province hjälpte till med matchmaking.
När en skogsbaserad produkt ska utvecklas för marknaden, vart vänder man sig då? Till Paper Province såklart. Det gjorde Biosorbe och resan från labb till fabrik tog fart på allvar.
När en ny skogsbaserad produkt ska utvecklas för marknaden, vart vänder man sig då? Till Paper Province såklart. Det gjorde Biosorbe och resan från labb till fabrik tog fart på allvar..
Som nyetablerat företag finns det många strategiska val att göra, ett av dem är vart man väljer att slå ner rötterna. Det blev Biosorbe varse, när de såg sig om efter samarbetspartners och platser för att utveckla sin innovation. Genom Paper Province fick de upp ögonen för Värmland, där skogsindustrin är stark och kontaktvägarna är upptrampade.
Paper Province och Värmland är i framkant gällande biomaterial från skogen. Genom att vara en del av det sammanhanget kan vi medverka till att få varje resurs att räcka så länge som möjligt. Vi ser också en enorm styrka i mixen av stora och mindre bolag som samverkar för utveckling här.
Kajsa Fougner,
vd, Biosorbe
Cellulosa som avvisar vatten
Biosorbes fiberbaserade produkt absorberar olja men avvisar vatten. Den tillverkas av FSC-certifierad cellulosa och används bland annat för att sanera föroreningar. Användningsområdena är många i både vatten och på land och passar i olika branscher såsom verkstäder, transport och räddningstjänst.
En av Biosorbes kunder är butikskedjan Jula, där privatpersoner kan köpa produkten för att använda vid till exempel oljespill i garaget. Ett annat område på stark frammarsch är vattenfiltrering där Biosorbes fiber används för att filtrera bort föroreningar i vatten vid exempelvis byggprojekt och också har en viktig funktion vid rening av ”evighetskemikalier”, PFAS.
– Vi fokuserar också på att bygga upp utvecklingssamarbeten med aktörer som har egna industriella processer, ett exempel är airlaid-processer, där de unika egenskaperna hos Biosorbes fiber ger möjlighet att både förbättra befintliga produkter och att utveckla helt nya. Biosorbes fiber får stor uppmärksamhet nu och det är spännande att se att så många olika produkter kan åstadkommas med våra fiber som råvara, säger Kajsa Fougner, vd för Biosorbe.
Från Stockholm till Värmland
Idén till en cellulosabaserad absorbent startade som forskning på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. När det blev dags att kommersialisera idén kom det nystartade bolaget i kontakt med Paper Province som kopplade samman dem med Rottneros bruk i Sunne. Brukets platschef nämnde att de hade överskottsenergi som skulle kunna användas i Biosorbes process, något som Biosorbe hade stort behov av.
– Utan den här typen av symbios hade det tagit oss betydligt längre tid att komma gång, säger Kajsa Fougner.
Kraftsamling för skogsbaserad produkt
Närheten till Rottneros visade sin gynnsamt även på andra sätt. Här fick de också tillgång till pappersmassa, reningsverk och kunskapsutbyte.
– När det kommer nya entreprenörer som utvecklar biobaserade produkter är det självklart för oss att hjälpa till. Jag tror att det är viktigt att vi inom industrin kraftsamlar och hjälps åt för att lösa klimatkrisen, säger Lennart Eberleh, vd på Rottneros.
Sedan Biosorbes start 2019 har bolaget tagit flera kliv framåt och växt ut sin pilotanläggning i Sunne. Både produktionen och kontoret har flyttat till Kristinehamn och man har anställt ett produktionsteam för att kunna möta den globala efterfrågan på deras skogsbaserade produkt.
– När teamet i Kristinehamn skulle starta den nya anläggningen skedde det på rekordtid och nu är vi igång på riktigt med produktion och kvalificering av nya råvaror och produkter, säger Kajsa Fougner.
Idé och resultat
Deltagande aktörer: Paper Province, Rottneros, Biosorbe
Utmaning: Testa, utveckla och lansera ny biobaserad innovation
Lösning: Matchmaking med pappersmassabruk