Projekt

Skogliga resurser i cirkulära system

I en unik satsning går forskare och företag samman för att vidareutveckla ett nytt gödningsmedel som sluter skogens kretslopp och skapar nya värden för både marknad och miljö

Industrin behöver blir bättre på att tillvarata sidoströmmar och byta ut ändliga resurser mot förnybara. I det här konkreta fallet testas om skogens egna näringsämnen kan fångas upp i industrins produktionsprocesser och återföras till skogen igen.

Cirkulär ekonomi och tillvaratagandet av sidoströmmar är ett viktigt perspektiv för att minska skogsindustrins klimat- och miljöavtryck. Företagen kan bidra till det genom att behandla restflöden som en värdefull råvara. Ett exempel är skapandet av en ny sorts skogsgödsel.

Merparten av det gödsel som används i skogsindustrin består av ändliga resurser och genererar stora koldioxidutsläpp. I det här projektet testas en mer cirkulär metod, som går ut på att ta vara på slam från massabruken och upparbeta det till en värdefull råvara för en ny produkt.

Det handlar om att minska användningen av fossila råvaror, få varje resurs att räcka längre och sluta kretsloppen.

Maria Sandberg,

docent i miljö- och energisystem vid Karlstads universitet

Näringsrikt slam

Det näringsrika hydrokol som nu testas och utvecklas är baserat på näringsämnen och mineraler som träd tar upp medan de växer. Dessa ansamlas i slam och aska vid massa- och pappersproduktion och kan tillvaratas för att skapa ett effektivt och naturligt gödningsmedel för växande skog.

Forskningsteamet har bland annat testat att sprida hydrokolet i form av pellets på en provyta i skogen. Vid tidigare tester har man även gödslat tall- och granplantor i krukor som planerats ut i värmländska skogar, med gott resultat.

Vid ett test spreds 1,3 ton hydrokol över provytorna i skogen nära Stora Enso Skoghalls Bruk.

Om projektet

Projektnamn: Skogliga resurser i cirkulära system

Projektkoordinator: Karlstads universitet

Huvudfinansiär: Energimyndigheten, Vinnova och Formas via det strategiska innovationsprogrammet RE:Source.

Samarbetspartners: Karlstads universitet, Sveriges Lantbruksuniversitet (SLU), Paper Province, Skogsstyrelsen, Stora Enso Skoghalls Bruk, Stora Enso Research Center, C-Green, Econova, MEWAB

Slutdatum: 2026-05-31

Länk till projektwebb hos RE:Source >