Projekt

Lignin for future

Genom utveckling av innovationsstödssysemet kopplat till LignoCity samt byggnationen av en tork för biomassa ska Lignin for future bidra till bättre förutsättningar för startup samt små- och medelstora företag att använda naturmaterialet lignin, skapa tillväxt och bidra till ökad hållbarhet.

Projektet Lignin for future vill öka möjligheterna för innovativa små och medelstora företag inom bioekonomin att växa och genomföra sina idéer ­— främst kopplade till lignin. Det är en skogsråvara som blir över vid produktionen av papper- och massa med egenskaper som bland annat gör det möjligt att ersätta fossila ämnen i många olika produkter.

Lignin kan användas för att tillverka bioplast, kolfiber, batterier, vanillin, brandskydd och ersätta bindemedel i till exempel plywood, asfalt, läkemedel och kosmetika. Användningsområdena är många och sträcker sig över många branscher.

Användandet av lignin växer i och med strävan mot ett mer hållbart samhälle där biobaserade produkter ersätter fossila. I takt med ökat behov behövs bättre förutsättningar att utvinna lignin med rätt egenskaper för de olika användningsområdena. Behoven se olika ut från produkt till produkt.

Luktfritt lignin och utvecklat system för innovationsstöd

Tyvärr finns det fortfarande vissa utmaningar när det kommer till användandet av lignin. En stark faktor som talar emot att det i dag används till isolering, trots att det är ett bra användningsområde, beror på dess lukt. Vissa produkter kräver helt enkelt ett luktfritt lignin. Det främsta syftet med Lignin for future är därför att öka möjligheterna till användning genom investering i en tork för biomassa. Med den kan olika kvalitéer på lignin utvinnas och ligninet kan göras luktfritt. Det är nya egenskaper som öppnar helt nya dörrar för att stärka ligninets position på marknaden.

För bästa framgång syftar projektet även till att utvecklat samarbete i innovationsstödsystemet kopplat till test- och utvecklingsanläggningen LignoCity där torken byggs. Genom samarbeten mellan flera parter har projektet bred kompetens i att stötta målgruppen till framgång, tillväxt, marknad och nyetableringar.

Målet är att få innovativa startups till regionen och genom ny forskning och innovation bidra till ökad konkurrenskraft och expansion av små och medelstora företag i norra Mellansverige. Detta kommer att stärka företagens kompetens, entreprenörskap och förmåga att genomföra klimatomställningen.

LignoCity är öppet för alla

LignoCity ligger i Bäckhammar utanför Kristinehamn i Värmland. Det är en öppen testbädd, det innebär att startupbolag, företag och forskare välkomnas att utforska sina idéer kopplade till lignin på plats. I anläggningen finns tillgång till lignin och möjlighet att testa på materialet till olika produkter. Det är en utvecklingsmiljö som gör det möjligt att testa idéer i mindre steg, som sedan kan skalas upp i verkliga, men kontrollerbara former, innan en kommersiell lansering.

På plats finns även tillgång till industrigolv som gör det möjligt för startups att flytta in för att utveckla sina verksamheter.

För mer information besök lignocity.se

Om projektet

Projektnamn: Lignin for future

Projektkoordinator: RISE LignoDemo AB

Projektdeltagare: RISE, Paper Province, Sting Bioeconomy och Närsam (Näringslivssamverkan i Kristinehamn)

Huvudfinansiär: Europeiska regionala utvecklingsfonden

Medfinansiärer: Region Värmland och projektpartners.