Den värmländska papperspåsen
Så här gick det till när kommunala och privata aktörer gick samman för att utveckla en ny typ av papperspåse för restavfall.
Kan kommunala och privata bolag i en värdekedja samarbeta för att förverkliga en idé som löser en hållbarhetsutmaning? Jajamen! Så var fallet när Sop-pôsen blev verklighet.
Utvecklingen av en ny typ av soppåse. Det är en berättelse som började med att Karlstads Energi fick flera kundförslag om att det borde finnas en pappersbaserad påse för restavfall. Det vill säga det som blir över efter att förpackningar och matavfallet sorterats för återvinning.
Idén verkade lovande och helt i linje med bolagets arbete med att minska mängden plast i restavfallet. Ett pilotprojekt startades och för att samla rätt aktörer tog Karlstads Energi hjälp av Paper Province stora kontaktnät.
Vår roll är att sammanföra aktörer som kan driva utveckling tillsammans för att lösa ett behov. Sop-pôsen är ett riktigt bra exempel på det.
Peter Edberg,
Projektledare, Paper Province
Karlstads Energi har varit medlemmar i Paper Province sedan 2014 och är och har varit engagerade i flera satsningar för ökad hållbarhet. Soppåsen är en av dem.
Designad för vardagsutmaningar
Att designa en produkt som gör det enklare för konsumenterna att göra mer hållbara val i vardagen har varit en viktig parameter i utvecklingsarbetet. Man har kartlagt hushållens beteenden och sett att de flesta svenska hushåll använder soppåsar av plast som köps på rulle, som ofta transporterats långa sträckor. En del använder bärkassar av papper, men dessa är varken återförslutningsbara eller utformade för sopkärlen och skapar problem för hushåll, sophämtare och energibolag.
– Vi vill att det ska vara lätt att göra rätt för våra kunder, därför känns det jätteroligt att vi nu kan erbjuda en lokal, fiberbaserad och återförslutningsbar soppåse, berättar Malin Pettersson, chef för Återvinning på Karlstads Energi.
Hon tror samtidigt inte att påsen passar alla, men för de hushåll som redan idag är noga med att sortera sina sopor och vill undvika plast är påsen ett bra alternativ.
Laguppställning med gemensamt mål
Papperspåsen har fått namnet Sop-pôsen. Den är gjord av förnybara råvaror från svensk skog och har utvecklats i Värmland i samverkan av Karlstads Energi, Paper Province, Nordic Paper och Tingstad. Påsen har testats och utvärderats av utvalda hushåll i Karlstad under 2023 samt sålts på försök på Stora Coop Välsviken i Karlstad under 2024.
– Jag tror att många använder plastpåsar av ren vana, om vi lär oss att ställa om och använda en påse gjord av papper kommer det gå utmärkt. Det ska bli kul att få testa den här värmländska påsen, säger Karlstadsbon Marianne Wreifors, som deltog när den första påsen provlanserades i Karlstad.
Nästa steg blir att ta projektresultaten vidare till producenter som Tingstad, som kan erbjuda fler dagligvaruhandlare att köpa in den om efterfrågan finns.
Idé och resultat
Deltagande aktörer: Paper Province, Karlstads Energi, Nordic Paper, Tingstad
Utmaning: Skadlig plast i avfallssystemet
Lösning: Lokalproducerad avfallspåse av papper