Projekt

BioBoosters

BioBoosters är en satsning som förenar nio aktörer från sju länder kring Östersjön. Tillsammans utvecklar vi ett unikt hackathonkonsept för att hjälpa företag att finna lösningar på hållbarhetsutmaningar.

För att göra den omställning som krävs för jordens välmående måste många förändringar ske. De fossila utsläppen behöver sänkas kraftigt och jordens resurser återanvändas. Det kräver förändring och sätter krav på nya lösningar och innovationer.

Hackathon för cirkulära och bioekonomiska lösningar

Projektet BioBoosters — Boosting Circular Transition, ska bidra till omställningen genom att utveckla ett hackathon-koncept som kopplar ihop företags utmaningar med andra företags lösningar. Målet är att bidra till skapandet av nya hållbara produkter med betoning på bioekonomi och cirkulära flöden. Efter projektets gång ska en kommersiell hackathonmodell finnas redo att spridas runt om i världen.

För att lyckas har nio organisationer från Sverige, Finland, Tyskland, Polen, Estland, Lettland, och Litauen, alla med starka ekosystem för innovation inom bioekonomi, gått samman. Som en del i utvecklingen kommer var och en genomföra två innovationshackathon som längs vägen kommer att utvärderas för att finslipa konceptet.

Det är ett väldigt bra koncept. Vi sökte nytänkande och tack vare hackathonet har vi sett den bredd som finns på marknaden och möjligheterna som kommer med den. Vi har fått mycket kunskap om förpackningar som vi inte hade innan, och vi är väldigt tacksamma för hur alla leverantörer ställde upp.

Tjalling Chaudron,

Produktutvecklingsansvarig på Moelven Wood

Moelven Wood är ett bra exempel

Moelven Wood var BioBoosters andra hackathon och det första som Paper Province arrangerade. De önskade finna en mer hållbar förpackningslösning till sina interiörpaneler av trä som i skrivande stund förpackas i fossilbaserad plast.

Efter att ha utlyst utmaningen inkom flera ansökningr med lösningsförslag vissa mer färdigutvecklade än andra. Därefter valdes några ut att delta i Moelven hackathon. Bland företagen fanns Billerud och deras fiberbaserade pappersförpackning som vann.

För Moelven Wood innebär en ny förpackning att de kan sänka användandet av fossila material och minska klimatpåverkan. För Billerud är det inte enbart en bra affär det är en möjlighet att skapa en produkt som kan få fler användningsområden då det är den första av sitt slag.

Om projektet

Projektnamn: BioBoosters — Boosting Circular Transition

Projektkoordinator: Jamk  (University of Applied Sciences in Jyväskylä)

Huvudfinansiär: Interreg Baltic Sea Region

Medfinansiär: Region Värmland

Samarbetspartners: JAMK University of Applied Sciences (FI), Paper Province (SWE), Biofuel Region (SWE), Vidzeme Planning Region (LAT), Estonian University of Life Sciences
(EE), 
Witeno (GER), Pärnu County Development Center (EE), Foundation for Education and Social Dialogue ‘PRO CIVIS’ (PL), Sunrise Valley Science, Technology Park (LT)

Projekttid: 2023-01-01 till 2025-12-31