Byggpionjär letar affärer i Värmland

Förra veckan fick Paper Province besök av Hoppet, västvärldens första fossilfria byggprojekt som ska stå klart i Göteborg om två år. Träffen gick ut på att hitta samarbeten med kunniga värmlänningar som vill vara med på den banbrytande resan.

– Paper Province driver flera projekt där träbyggnation är en viktig del, så att hålla en träff om hållbart byggande känns helt rätt.

Så inleds lunchträffen om fossilfritt byggande som anordnas på Innovation Park i Karlstad den 31 januari. Öppningsorden kommer från Gunnar Hellerström, projektledare på Paper Province.

– Flera företag i vårt kluster levererar produkter och tjänster till byggsektorn. Till exempel har vi sågverk, komponenttillverkare och tjänsteleverantörer på medlemslistan, fortsätter Gunnar.

Svårlöst pussel

Några av medlemsföretagen som Gunnar hänvisar till finns med som åhörare på lunchmötet, bland andra Moelven, Stora Enso och Sweco. På plats är också Karlstads universitet, Drivhuset, Klara arkitekter och Föreningen Hållbart byggande i Värmland.

Men det är Förskolan Hoppet som står i rampljuset denna dag och den representeras av Anders Hall från Lokalförvaltningen Göteborg och Anna Högberg från teknikkonsulterna Bengt Dahlgren. Båda sitter med i Hoppets projektgrupp.

– Hoppet ska göra det till synes omöjliga verkligt – att inviga den första klimatneutrala förskolan, lagom till Göteborgs 400-årsfirande år 2021, berättar Anders Hall.

– Dåraktigt kanske, men det är vårt mål. Vi som beställare måste agera för att hela värdekedjan ska kunna ställa om.

Och nog kommer han från en stark och viktig kravställare. Lokalförvaltningen Göteborg är en av Sveriges största fastighetsförvaltare. Göteborg har positionerat sig som en av värdens mest progressiva städer i klimatfrågan med tuffa miljömål och Förskolan Hoppet ska bidra till det.

Så kan förskolan Hoppet se ut när den är klar 2021. Bilden är hämtad från Göteborgs Stads webbplats.

Revolutionerar byggbranschen

– Ingen i västvärlden har byggt på det här sättet tidigare, men vi ska hitta lösningarna tillsammans. På sikt vill vi skapa en ny standard för branschen, säger Anna Högberg.

Hoppet är mycket mer än en byggnad. Det är ett långtgående innovationsprojekt där förskolan ska utforska vad som är möjligt. Det betyder att utvärdera olika alternativ. Hoppet åker runt i landet för att träffa så många som möjligt och fånga upp lösningar.

– Jag blir väldigt glad över att höra er tala här idag för ni driver innovation, kommenterar åhöraren Victor Isaksen, vd på Sting Bioeconomy.

Vad innebär det då att bygga fossilfritt?

I Hoppets fall betyder fossilfritt att klimatpåverkan ska vara minimerad i byggets alla led; från råmaterial till transport, byggplats och drift. Inga fossila ämnen ska användas för nyproduktion, men återvunna material kan bli godkända. Ett konkret exempel är plaströr. Går de att tillverka av återanvänd plast så är det bra för klimatet.

Andra lösningar som gruppen kikar på är trästommar, klimatförbättrad betong, belysningsarmaturer av biomaterial och återbrukade fönster och dörrar. Kablage är en av de svåraste delarna att hitta fossilfria alternativ till.

Data, data, data!

Hoppet uppmuntrar alla som har en klimatsmart bygglösning i rockärmen att höra av sig. Men de vill också skicka med en viktig uppmaning. För att kunna vara med behövs data och miljövarudeklarationer som redovisar klimatpåverkan. Där finns det stora brister i branschen.

Anna Högberg och Anders Hall berättar också att det kommer finnas ett showroom i Göteborg. Där ska byggprojektet visa upp innovationer och idéer som de samlat på sig under jakten efter fossilfria bygglösningar.

– Det blir ett skyltfönster så att även de som inte kommer med i projektet får chans att synas. Deras lösningar kan ju vara bra för andra byggen, säger Anders Hall.

Vill du vara med? Kontakta Hoppet via kontaktformuläret >