Bröderna som brandsäkrar byggnader

Eld & Vatten erbjuder tekniska brandskyddslösningar för byggnader. Nu blir de medlemmar i Paper Province för att utbyta kunskap och bredda sitt nätverk inom träbyggnation.

– Vi vill med vårt företag förmedla att det finns brandsäkra sätt att bygga i trä, säger strategichef Erik Wahlström. 

Att det var just brandsäkerhet som de tre bröderna Erik, Björn och Johan Wahlström skulle jobba med var ingen självklarhet. Men en januaridag 1994, då samtalet kom om att det stora och gamla trähuset Erik ärvt och totalrenoverat brunnit ner till grunden, väcktes en ny tanke. Huset var tack och lov försäkrat, men Erik insåg att han inte visste någonting om brandskydd.

Detta var något han ville han ändra på och efter några år var brandskyddsarbete den nya livsuppgiften. År 2009 blev även hans bröder Johan och Björn engagerade på heltid i företaget han startat och tillsammans öppnade de en stor brandskyddsbutik i Stenungsund. Men kunderna var för få så butiken lades ner.

Istället valde bröderna valde att rikta in sig mot på bygg- och måleriföretag, arkitekter och brandkonsulter. Genom att specialisera sig på brandskyddsprodukter som ventiler, färger och lacker, med fokus på miljövänligt och storskaligt träbyggande tog företaget fart på allvar.

– När en arkitekt hittat en produkt de vet funkar, då kör de oftast på den, det är vårt framgångsrecept, säger Erik.

Genom åren har Eld & Vatten hjälpt både stora och små företag att brandtrygga sina byggnader.

De bästa brandskyddsprodukterna på marknaden

Brandskyddsprodukterna byggs in i byggnader för att förhindra att bränder uppstår eller förvärras, samtidigt som de skall synas så lite som möjligt. Ambitionen är att ha marknadens bästa brandskyddsprodukter, kunskap och service.

– Vi har kämpat varje dag i den hårda entreprenörsskolan men idag har vi byggt upp en trygghet. Ju fler man bollar med ju större möjlighet är det att vårt företag växer. Då kan vi utöka vårt nätverk, ta till oss kunskap och ge kunskap. Organisationer som Paper Province är därför bra för oss att vara med i, säger Erik.

Idag har de totalt elva anställda i firman som årligen omsätter cirka 27 miljoner kronor. Bolaget har sitt säte i Stenungsund men deras lösningar är kända över hela Sverige. Genom åren har de hjälpt både små och stora företag att brandtrygga sina byggnader. Några av dessa är Sara Kulturhus, CIK Arena, ICA Lindvallen, Lidl Visby och Lidl Sundbyberg.

Brandskyddsprodukterna byggs in i byggnader för att förhindra att bränder uppstår eller förvärras, samtidigt som de skall synas så lite som möjligt.