Brobygrafiska kopplar upp istället för att varva ner

På Brobygrafiska blev det tvärstopp för besökare i samband med corona. Men inget stannade av för det. Istället för att ställa in ställdes det om och kunderna kan testtrycka förpackningar precis som vanligt, fast på distans.

Den första onlinekörningen på Brobygrafiska sker 16 april och den digitala lösningen är här för att stanna.

Skolan och testcentret Brobygrafiska i Sunne är känt som en kreativ hubb inom förpackning, tryck och design. Så egentligen var det föga förvånande att de snabbt hittade en innovativ lösning på besöksförbudet som slog till med anledning av covid-19.

Sedan en vecka tillbaka är tryckhallen riggad för testkörningar via videolänk. Med hjälp av fyra kameror hjälper personalen kunderna analysera kartongmaterial och trycktekniker. Och allt går att följa på distans via datorn; tryckpressen, ljusbordet och ända ner på mikroskopisk nivå.

– Vi har fått positiv kundrespons på den nya digitala lösningen. Jag tror att den är här för att stanna. Nu kan vi nå ännu fler materialtillverkare runt om i världen, berättar Per Branzén, utvecklingschef på Brobygrafiska.

Behovsanpassat

En digital testdag på Brobygrafiska börjar med ett planeringsmöte via länk. Kamerorna rullar under hela dagen och kunderna väljer själv vilka delar de följer. Den säkra sändningen sköts av en tekniker som anpassar vyer och vinkar utifrån kundernas önskemål.

– Eftersom vi bedriver yrkeshögskola är vi alltid uppdaterade på både teknik- och kompetenssidan. Det är en stor fördel. Personalen är van att snabbt ta till sig nya lösningar så det var inga problem att ställa om. Precis som innan förmedlar vi kunskap, ger råd, utvecklar och löser utmaningar. Enda skillnaden är att vi inte kan vara i samma rum, säger Per Branzén.

Coronatider är utvecklingstider

All undervisning på Brobygrafiska sker också på distans. April är den stora examensmånaden och vanligtvis så här års myllrar lokalerna av elever som producerar examensjobb, dag som natt. Men inte nu. Alla inlämningar sker digitalt.

– Därför passar det ypperligt för företagen att provköra. Utrustningen är ledig och vi är på plats för att göra dagarna så aktiva och värdeskapande som möjligt för elever, kunder och personal, säger Per Branzén.

Brobygrafiskas testmiljö ingår i den Vinnova-finansierade satsningen FFLAM, där drygt 30 aktörer samarbetar för att utveckla fossilfria förpackningslösningar. Initiativet drivs av Paper Province och utöver Brobygrafiska ingår testmiljöerna UMV Coating Systems i Säffle och RISE i Stockholm.

– Som näringslivskluster märker vi att vissa företag har gått in i en lugnare period som en effekt av corona. Så det kan passa extra bra att lägga tid på innovation och utveckling just nu, för att vara på tårna med hållbara lösningar när ekonomin väl varvar upp igen, poängterar Peter Edberg som är projektledare på Paper Province.

Image

Annica Åman

Communications Manager and Team Leader

+46 (0)70 250 94 43

annica.aman@paperprovince.com