Broar byggdes mellan studenter och företag

Igår fylldes en buss med 33 ingenjörsstudenter från Chalmers som begav sig av för att träffa sex av Paper Provence medlemsföretag. Med studiebesök, företagspresentationer och mingel blev det en givande dag som var mycket uppskattad av studenterna.
– Det har varit väldigt informativt och kul att se hur det ser ut på riktigt, inte bara vad man läser och lär sig. Sade Niklas Busck.  Som student är det inte alltid man har så jättestor koppling till arbetslivet. Vilket är viktigt för att till exempel skapa kontakter för framtiden, få en bättre uppfattning av vad man själv vill göra efter studierna och för att lättare kunna applicera den teori som man dagligen tar till sig till något mer verkligt. Så när Paper Province tillsammans med Sweco, Prevas, Somas, BillerudKorsnäs Gruvön, Stora Enso Skoghall och Rexcell bjöd in ingenjörsstudenter på Chalmers till en heldag i denna anda var det flera som nappade.
Med presentationer, studiebesök och mingel på schemat anlände 33 studenter till Rexcell i Skåpafors på morgonen. Där fick de en presentation av verksamheten, varpå det blev en rundvandring bland maskinerna. På plats fanns även Daniel Jonsson från Somas. Han berättade om sitt projekt Firesafe.
– Det går ut på att se till så att en ventil klarar av en brand. För att testa det hettar man upp ventilen till 1 000 grader ungefär och kyler den sedan med vatten. Ventilen ska efter det hålla tätt, förklarade han.
Bland de sex företag som var med under dagen var det flera som, precis som Daniel, fokuserade lite mer på att berätta om sina yrken än om verksamheten i sig. Detta var ett mycket uppskattat inslag.
– Att de har berättat om sina roller och hur en arbetsdag kan se ut har gett en bild av vad man kan göra efter utbildningen och det känns bra, konstaterade Anna Frisenstam.

”Morot för studenter”

Under dagen stod fyra stopp på schemat; Rexcell, BillerudKorsnäs Gruvön, Sweco och Nöjesfabriken. Men vädergudarna ville annorlunda. I och med snöoväder blev det trafikkaos med flera stopp och förseningar. Det gjorde att fyra planerade stopp fick bli tre. Det påverkade dock inte möjligheten för samtliga företagen att visa upp sig själva. Vilket det gjorde bra.
– De har haft en positiv inställning, man har känt att de är intresserade av oss, sade Magnus Sjölander.
Något som flera höll med om.
– Det som har varit bäst är att man bygger broar mellan studenter och företag. Det känns att företagen som är med verkligen vill prata med oss. Det blir lite som en morot när man pluggar, sade Serwah Ibrahim.

Idéer sattes på prov

På BillerudKorsnäs Gruvön, som var dagens andra stopp fick studenterna än en gång se pappersmaskiner på nära håll. De fick höra mer om hur det är att arbeta med produktutveckling. Där sates också deras innovationsförmåga på prov när Kristina Lindroos utmanade dem att komma på idéer för att minimera matsvinn med hjälp av pappersförpackningar. Bland förslagen som studenterna kom med fanns bland annat förpackningar med glatt yta för att maten inte ska fastna, mindre förpackningar så best-före-datum inte hinner gå ut, stöttåligare förpackningar och konserver av papper.
På Gruvön befann sig även Prevas som även de berättade om sin verksamhet och tog emot frågor från studenterna.

Middag och mingel

Det tredje och sista stoppet gjordes på Nöjesfabriken, där höll Sweco och Stora Enso Skoghall sina presentationer. Stora Enso berättade om hur var sjätte vätskeförpackning i värden tillverkas hos dem och hur de strävar efter att göra bättre förpackningar än de i plast. Sweco i sin tur pratade bland annat om sin styrka i och med det faktum att de har många kontor geografiskt utspridda.
– Vi är nära kunden, konstaterade Monika Bubholz.
Hon berättade att det inom Sweco finns tre olika karriärsvägar; uppdragsgivare, chef och specialist.
Men som ny finns det tre andra vägar; trainee, examensarbete och praktik.
Efter alla presentationer bjöds det på en föreläsning i hållbarhet och middag. Därpå blev det mingel. Då fick studenterna och företagen som varit med under dagen möjlighet att mingla och skapa nya värdefulla kontakter. Det blev en lång och lyckad dag!