Biosorbe storsatsar – bygger fabrik i Sunne och nyanställer

Biosorbe storsatsar – bygger fabrik i Sunne och nyanställer
Det går framåt med stormsteg för vårt medlemsföretag Biosorbe. Koncernen Jula Holding har fått upp ögonen för deras miljövänliga produkt och går in som delägare tillsammans med tre andra investerare. Företaget bygger dessutom en ny produktionsanläggning i Sunne och flyttar administrationen från Stockholm till Karlstad. Biosorbe har utvecklat ett material med unika egenskaper, marknadens enda ”gröna” oljesaneringsprodukt, tillverkad av cellulosa från skogen. Materialet GreenAll suger upp olja och andra kolväten samtidigt som det avvisar vatten. Det används för sanering både vid stora och små utsläpp – i vatten, på land och i luften.

Ny anläggning i Sunne

Biosorbe har utvecklat GreenAll i samarbete med forskare på Kungliga Tekniska Högskolan i Stockholm. Sedan 2019 produceras materialet på en pilotanläggning på Rottneros bruk, av massa från bruket. Men efterfrågan är stor och materialet räcker inte till. Nu bygger de en egen anläggning för att kunna skala upp volymerna. – Vi planerar den nya fabriken och upphandlar maskiner just nu. Vår ambition är att bli klara under hösten, säger vd Lars-Erik Sjögren. Den nya fabriken kommer att ligga i Sunne, men det är lite för tidigt att säga exakt var. Något som däremot är helt klart är att det kommer att behövas personal och flera tjänster annonseras ut inom kort.

Jula ny delägare

I somras gick Biosorbe ut för att få in kapital till anläggningen och några som nappade var Jula Holding. – Vi försökte hitta delägare som kompletterar kompetensen som redan finns i bolaget. Jula dök upp och visade sig vara jätteintresserade. Det är verkligen spännande. De har ett starkt engagemang i energi- och miljöfrågor och vill sälja våra produkter i sina varuhus.

Tre andra nya delägare

Parallellt med att Jula gick in som delägare har Biosorbe tagit in tre andra nya delägare och styrelsemedlemmar. Det är Mattias Jonsson, tidigare vd på Re:newcell, Björn Andersson, som bland annat drivit byggnadsaktiebolaget Oden samt familjen Åkerstedts, före detta ägare av verkstadsföretaget Åkerstedts som specialiserat sig på fläktar och filterlösningar.

Paper Province hjälpte till

Biosorbe var från början ett Stockholmsbaserat start-up-företag, men hamnade i Värmland efter kontakt med bland andra Paper Province. Tack vare klustrets nätverk fick de kontakt med Rottneros och kunde ta sin innovation från labbmiljö till pilotproduktion. – Vi hjälpte vi till att förankra dem på Rottneros. På bruket fick de tillgång till pappersmassa, lokaler, maskiner och expertis. Det är samarbete när det är som bäst, säger Erik Dahlén, konsult på Paper Province.

Många vill använda GreenAll

Den administrativa verksamheten i företaget har varit kvar i Stockholm tills nyligen då den flyttades till Innovation Park i Karlstad och blev grannar med Paper Province. Även på kontoret kommer ett antal personer att anställas. Just nu används GreenAll bland annat av bygg- och anläggningsfirman Strabag vid arbetet med Förbifart Stockholm, logistikbolaget VSV håller på och testar materialet och många fler står på tur att få använda den miljövänliga produkten. – Det här är jättespännande och vi känner en enorm entusiasm, säger Lars-Erik Sjögren.

FÖRDELAR MED GREENAL

  • Materialet tillverkas av förnybar skogsråvara.
  • Det är cirkulärt hela vägen eftersom man kan ta tillvara och återanvända oljan som spillts ut.
  • Det är miljövänligare än traditionella metoder baserade på plast och olja.
  • Tid och energi sparas.