Bioplasternas “Oskar” gick till innovatörerna bakom komposterbara bindor

I år gick det prestigefyllda, årliga, globala bioplastpriset till Aakar Innovations för deras komposterbara bindor. De nedbrytbara bindorna kan hjälpa miljontals kvinnor på landsbygden i Indien, och visar på hur bioplaster kan främja miljön och social rättvisa på en och samma gång.

I Indien uppges endast tolv procent använda sig av sanitära lösningar så som bindor vid menstruation. Detta då ämnet mer eller mindre är tabu. Det gör också att toaletterna i samhället inte är utrustade för att ta hand om avfallet. Det gör att omkring 80 procent, av närmare 9 000 ton icke nedbrytbara bindor, spolas ner i toaletterna eller hamnar i vägdiken.

Med Aakar Innovations komposterbara binda “Anandi” tillgodoses miljöproblemet. Förhoppningen är att även bryta de fördomar och det ”hysch-hysch” som förekommer kring menstration i landet.

Domarna var mycket imponerade över detta holistiska koncept och innovationen beskrivs som ett perfekt exempel på vad hållbarhet handlar om.

Bioplasttråg blev tvåa

Två i tävlingen kom det tyska företaget Bio4Pack som har utvecklat ett bioplastbaserat tråg för färska kött- och charkprodukter som kan ersätta de i oljebaserad plast. Hela förpackningskonceptet – tråg, lock och absorbent, är komposterbart enligt certifikatet EN13432.

Priset delades ut av bioplast MAGAZINE den 4 december 2018 under den 13:e europeiska bioplastkonferensen i Berlin, Tyskland.

Här kan du läsa om samtliga fem kandidater