Bioflygbränsle kan produceras i Karlstad

Om bara fem till tio år kan produktion av fossilfritt flygbränsle vara verklighet i Karlstad. Det var budskapet när två av Paper Province medlemsföretag berättade om sina planer vid en fullsatt klusterlunch hos Karlstads Energi.

Karlstads Energi och Bioshare har arbetat med ett gemensamt projekt under 2019 för att utvärdera möjligheten att samproducera biobränsle och fjärrvärme med hjälp av en av pannorna på Hedens kraftvärmeverk i Karlstad.

Deltagarna kom från Karlstads Universitet och flera av Paper Province medlemsföretag.

– Genom att använda vår teknik kan vi producera fossilfritt bränsle som sedan kan användas till flygbränsle, sade Bioshares vd Christer Gustavsson.

– Tidigare har det inte varit lönsamt eftersom priset på fossilbaserat flygbränsle har varit så lågt. Men med de styrmedel som staten framöver planerar att införa så blir flygfotogen dyrare och det ger oss nya möjligheter att bli lönsamma.

Känns väldigt intressant

Även Karlstads Energis vd Erik Kornfeld var glad över att berätta om samarbetet, som naturligtvis skulle innebära stora investeringar men som känns väldigt intressant.

– Vi måste tänka nytt när energimarknaden förändras, sade han.

– Vår verksamhet är väldigt väderberoende. Till följd av den varma vintern tappade vi 30 miljoner kronor i minskad fjärrvärmeförsäljning bara i januari. Visst har den här vintern varit extrem, men för oss som följer väder och temperaturer över tid är klimatförändringen tydlig.

Klusterlunchen och den efterföljande rundvandringen lockade både ett 40-tal besökare.

Flygbränsle kan produceras hela året

Det varmare klimatet är en av de faktorer som gör produktion av bioflygbränsle intressant.

– Vår process kan köras hela året. Om pannan går för fullt mitt under smällkalla vintern så kan man behöva bromsa flygbränsleproduktionen, men annars går produktionen av flygbränsle och fjärrvärme hand i hand. En ny anläggning för biobränsle gör det möjligt att få inkomster på det här sättet under hela året, sade Christer Gustavsson.