Biobase tar fram biobaserade basoljor från restströmmar

Paper Province medlemsföretag Biobase har tagit fram ett revolutionerande sortiment av biobaserade biologiskt nedbrytbara basoljor. 

– Med rätt partner kan vi skala upp till 10 000 ton inom några månader och 100 000 ton inom ett par år, säger vd Erik Josephsson i ett pressmeddelande.

De biobaserade oljorna kan användas för att ersätta fossila basoljor som insatsvara i framför allt industriella smörjmedel som bland annat smörjoljor, smörfetter, hydrauloljor, metallbearbetningsvätskor och processoljor. Med bibehållen hög prestanda.

Skogs- och jordbruksprodukter

Basoljorna, utvecklade av Per Wiklund som är grundare och teknisk direktör på Biobase, kan tillverkas från både skogs- och jordbruksprodukter och med en mer eller mindre stor andel restströmmar. I dialog med kunden går det även att påverka valet av råmaterial, då det finns olika önskemål och möjligheter i olika delar av världen.

Företaget menar att det är en mycket stor och global marknad som omfattar i princip all industriell verksamhet inklusive skogsbruk och pappersindustri.

Basoljorna bidrar till att minska industrins beroende av fossila råvaror och produkter eftersom produkterna helt eller delvis ersätter de vanliga fossila produkterna.

Läs mer om Biobase här