BillerudKorsnäs i nytt samarbete för utveckla pappersflaskor

BillerudKorsnäs, leverantör papper och förpackningar, och plastförpackningsföretaget ALPLA kommer att ge sig ut på en gemensam utvecklingsresa. Målet är en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska.

ALPLA och BillerudKorsnäs delar ambitionen att driva förpackningsinnovation i en hållbar riktning och tänker påskynda utvecklingen genom att kombinera sina resurser, kompetens och styrkor. Genom ett joint venture kommer de när affären är klar äga lika stora delar av Ecoxpac, en tillverkare av pappersflaskor i Danmark.

Projektet startades av Ecoxpac 2010, och har pågått i samarbete med Carlsberg Group sedan 2015. 2016 kom en första fysisk prototyp av en pappersflaska, Green Fiber Bottle, och den första generationen pappersflaskor har sedan dess befunnit sig i en testfas. Planen är nu att fortsätta utvecklingen för att kunna lansera och därefter skala upp produktionen. Framtida generationer kommer att vara helt biobaserade och ha biologiskt nedbrytbara vätskebarriärer, och på så sätt förverkligas visionen fullt ut och konsumenter över hela världen kommer att kunna leva mer hållbart. Det är för att förverkliga den visionen som de två företagen slagit in på den gemensamma vägen av innovation.

– Jag tror att med vår delade och ärliga ambition att bryta ny mark gör ALPLA och BillerudKorsnäs ett viktigt åtagande när det gäller att bidra till en mer hållbar framtid. Frågan är inte ”om”, utan ”hur snart” vi kommer att kunna introducera en helt biobaserad och återvinningsbar pappersflaska på marknaden. När vi gör det kommer det att möjliggöra ett betydande skifte i konsumentbeteende globalt, säger Petra Einarsson, vd och koncernchef på BillerudKorsnäs.

Läs BillerudKorsnäs pressmeddelande här >