Bäckebrons sågverk bidrar till en levande landsbygd

Invigningen av det nya sållet på Bäckebrons sågverk den 6 september blev en succé. Vd Björn Sjöberg ville träffa de boende i Västra Ämtervik och så blev det. Nära hundra personer deltog vid den kombinerade invigningen och klusterlunchen.

Klusterlunchen kunde inte ha mer lokalanknytning – med mat från Kulinarika i Västra Ämtervik, anställda med sina anhöriga och boende i trakten blev det en manifestation för den levande landsbygden. Det var precis vad lokalpolitikerna Gunilla Ingemyr (C) och Tobias Eriksson (S) tryckte på i sina invigningstal:

– Här i Sunne gillar vi att tävla. Vi tävlar i näringslivsrankringar och i företagsbarometrar. Bäckebrons sågverk är en viktig del av det. Det här bolaget är verkligen med och sätter Sunne kommun på kartan, sade Gunilla Ingemyr.

Anställda med sina anhöriga och boende i bygden kom till sågverket den 6 september.

Nya ägarna

Det nya sållet vid Bäckebrons sågverk har varit i drift sedan i våras. För dagen var representanter för den nya ägarkonstellationen på plats, Björn Axelsson från Gävle Intressenter och Bernt Ivarsson från Profura Göteborg.

– Anläggningen har ett utomordentligt strategiskt läge i hjärtat av Fryksdalen med kanske Sveriges bästa skogar och bra tillgång till timmer i världsklass, säger Björn Axelsson till NWT.

Anläggningen i gång

Bäckebrons sågverk har 22 anställda och levererar mer sågat virke än någonsin.

– Vi har verkligen mycket att göra, det går för fullt hela tiden. Men inför kvartal tre och fyra känner vi av en vikande marknad, säger vd Björn Sjöberg.

Det nya sållet producerar spån och cellulosaflis

Kunderna finns i området där man har en tradition med att bygga och leva med trä, med önskemål på hög kvalité.

– Vi tycker om att köpa, förädla och sälja lokalt och ser både Sverige och Norge som våra hemmamarker, med enkel kommunikation, korta restider och korta frakter med begränsad miljöpåverkan, säger Björn Sjöberg.