Arboair, vinnare i innovationstävlingen What Wood You Do, inventerar skogen med artificiell intelligens

Den 24 september avgjordes finalen i den internationella innovationstävlingen What Wood You Do som sändes live från Karlstad. Vinnaren blev Arboair som använder drönare, färgskiftsanalys och artificiell intelligens för att skanna skogen efter angrepp från granbarkborrar.

Angrepp från granbarkborrar är ett av de mest kostsamma och snabbast växande problemen som skogsindustrin nu står inför. Genom att identifiera skadorna i tid kan man undvika att fler träd blir angripna.

Arboair har tagit fram en inventeringsmetod för att upptäcka infekterade eller stressade träd med hjälp av drönare som tar bilder över skogen och färgskiftsanalys med AI. Tekniken gör att inventeringen av skogen går hela tio gånger snabbare än med traditionella metoder till fots.

Vinster för klimat och ekonomi

Drönarna kan också ta sig till avlägsna platser i skogen som annars är svåra att invertera. Datan lagras och kan användas för framtida analyser av skogen. En revolutionerande och högst aktuell innovation som gynnar miljön och bidrar till att lösa ett problem som kostar flera miljarder i ekonomiskt värde, bara i Sverige.

Som förstapristagare får Arboair 250 000 kronor för att ta sin idé vidare i utvecklingskedjan.

– Med vinstpengarna kommer vi bland annat kunna arbeta med forskning och teknikutveckling. Detta för att ta fram en ännu effektivare lösning som är avgörande för nästa granbarkborresäsong och i förlängningen för övergången till ett digitaliserat, hållbart skogsbruk, säger Josef Carlson som är marknadschef på Arboair.

Se finalen i efterhand

Missade du livesändningen så kan du se den i efterhand på YouTube. Följ bara länkarna:

Del 1: Introduktion, Biosorbe, Wood Tube och Arboair >

Del 2: SilviBio, Nordluft, FineCell och publikundersökningar >

Del 3: Prisutdelningen >

Paper Province vd Sandra Sundbäck annonserade vinnaren

Om What Wood You Do

Den 16 mars utlyste Paper Province en internationell tävling – What Wood You Do, med fokus på idéer som stärker och utvecklar den skogsbaserade bioekonomin. Tävlingen anordnas med stöd från Gunnar Sundblads Forskningsfond, Stora Enso och Sveaskog. Andra till femte plats belönas med 25 000 kronor var.

Text: Hanna Wannstedt
Foto: Annica Åman