Arbete för miljösmartare pappersproduktion prisades med Valmets Tissue Technology Award

Förra veckan fick Björn Sjöstrand ta emot Valmets Tissue Technology Award 2018 för sin forskning och utveckling av databaserade modeller som bidrar till miljösmartare pappersproduktion. Priset delades ut av ingen mindre än HKH prins Carl-Philip i samband med Valmets konferens för världens pappersproducenter.

Valmets Tissue Making Conference är en internationell tvådagarskonferens med fokus på mjukpapper. Förra veckan samlade den omkring 150 ägare, företagsledare och andra befattningshavare från ledande mjukpappersföretag från ett 30-tal olika länder i Karlstad. De fick bland annat lära sig mer om hur digitalisering, nya smarta lösningar och e-handel påverkar deras verksamhet idag och i framtiden. Dagen till ära delades även Valmets Tissue Technology Award 2018 ut.

Vinnaren var Björn Sjöstrand
Björn Sjöstrand är doktorandstudent i kemiteknik vid Karlstads universitet. Hans forskning handlar huvudsakligen om avvattning – ett mycket viktigt steg i papperstillverkningen. Hans mål är att förstå avvattningsmekanismerna för att hitta förbättringar som kan göra pappersprocessen effektivare och mindre energi- och råmaterialkrävande. Detta går hand i hand med Valmets ambition att utveckla miljövänliga lösningar för pappersindustrin. När arbetet är färdigt kommer Björns innovation ge branschen bättre förståelse för pappersprocessen och bidra till mer hållbar produktion.
– Jag är glad att Valmet belönar innovativa lösningar för en mer hållbar framtid. Det är ett nöje för mig att vara här idag och dela ut det här priset, sa Hans kungliga höghet prins Carl-Philip när han överlämnade ett diplom och en check på 25 000 dollar till Björn.