Acosense inleder samarbete för utveckling inom bestrykning

Genom att lyssna på vätskor kan Acosense upptäcka förändringar i processindustrin. Nu fortsätter vidareutvecklingen av tekniken för att kunna analysera bestrykningssmet genom att nytt samarbete med CMPC Maule i Chile.

Varje år kasserar kartongbruk över hela världen tiotusentals ton med kartong på grund av bestrykningsrelaterade problem. Bestrykningssmet är svårt att analysera online och det har tidigare inte funnits några pålitliga instrument.

Men genom att vidareutveckla Acosense unika koncept, som använder två mikrofoner och en högtalare för att lyssna och analysera vätskor som passerar i rör på industrier, öppnas nya möjligheter. Metoden gör det möjligt att upptäcka avvikelser i tid, på så vis kan de åtgärdas i tid och minimera risken för en negativ produktionspåverkan. Så genom att även möjliggöra avlyssning av bestrykningssmet skulle stora besparingar kunna göras.

– Att kontinuerlig följa bestrykningssmetens egenskaper, samt möjlighet att kartlägga förändringar och trender, ger operatörer och processingenjörer helt nya möjligheter att optimera bestrykningsprocessen, skriver Acosense i ett pressmeddelande.

Tre instrument installeras

Installationen av Acosense utrustning på CMPC Maules bruk i Chile görs nu i mars. Totalt kommer tre instrument, med fokus på optimering och utveckling av de metoder som behöver komma till för att maximera potentialen, att installeras.

– Vi har sedan tidigare två instrument installerade på CMPCs bruk i Santa Fe och att få förtroendet att tillsammans med deras kartongbruk i Maule optimera så kritiska delar som bestrykningen är väldigt positivt, säger Karl Nilsson, vd på Acosense.

Samarbetet mellan dem och CMPC Maule i Chile är en del av ett H2020-projekt som pågår till och med 2021.