67 ton mindre plast per år när ICA byter till pappersförpackning för hamburgare

ICA byter förpackning på alla sina egna hamburgare och går från plasttråg till ett pappersbaserat tråg av fiber från björk, gran och tall. Förändringen minskar plastanvändningen med över 80 procent per tråg jämfört med tidigare förpackningar och totalt minskar plastanvändningen årligen med över 67 ton.

Den nya förpackningen kommer att användas för sju av ICAs egna hamburgare och finns i ICA-butiker från och med början på februari.

– Att vi nu byter förpackning från plast till pappersfibrer på ICAs egna hamburgare ligger i linje med vårt hållbarhetsarbete och innebär att plaståtgången minskar kraftigt vilket är väldigt positivt. ICA har satt upp ett mål om att alla plastförpackningar för våra egna märkesvaror ska vara tillverkade av återvunnen eller förnybar råvara till 2030 och den förändring vi nu genomför tillsammans med de vi redan gjort gör att vi skapar ett allt mer cirkulärt och hållbart plastsystem, säger ICAs hållbarhetsstrateg Emelie Hansson i ett pressmeddelande.

95 procent skoglig råvara

De nya förpackningarna för ICAs egna hamburgare är tråg av pappersfiber där mer än 95 procent består av råvara från Norden, en plastinnerfilm samt en toppfilm av plast. Tråget av pappersfiber sorteras som pappersförpackning och de två plastfilmerna sorteras som plastförpackning. Förpackningen är framtagen på ett sätt som gör det enkelt att separera plasten från pappersförpackningen. Under 2021 kommer en rad ytterligare köttdetaljer att förpackas i samma typ av förpackningar.

– Vi på ICA jobbar ständigt med att utveckla och förbättra våra förpackningar för att minska plaståtgången och öka andelen återvunnen eller förnybar råvara utan att kvalitet eller hållbarhet på produkterna påverkas. Detta i kombination med att fler och fler blir bättre på att sortera och lämna in sina förpackningar är viktiga steg mot ett mer hållbart samhälle, säger Sofia Erixson, senior förpackningsutvecklare ICA.

Så kan du utveckla förnybara förpackningar

Paper Province jobbar också för att minska användandet av fossilbaserade förpackningsmaterial och hjälper företag som vill gå över till fiberbaserade material. Det görs exempelvis genom test- och utvecklingsmiljön FFLAM – Fossilfria Laminat, där aktörer kan utveckla och prova sig fram till egna miljövänliga matförpackningar. Läs mer om satsningen här.