50 skogsinnovationer för en bättre värld

Mycket i världen stannade av när coronapandemin slog till, men inte idérikedomen. Det blev tydligt i Paper Province globala innovationstävling What wood you do, där en jury nu valt ut finalisterna som ska göra upp om prispotten på cirka 390 000 kronor för att förverkliga sina idéer om hur skogen ska bidra till den gröna omställningen.

Skogen spelar en viktig roll när klimatförändringarna ska bekämpas. Skogen binder koldioxid när den växer, är förnybar och används till material för att bygga hus och tillverka förpackningar, kläder och andra klimatsmarta produkter.

Tävlingen What wood you do lanserades i mars för att hitta nya lösningar som skyndar på övergången till ett fossilfritt samhälle. Sex finalister har just valts ut bland 50 bidrag från 10 länder.

Maria Hollander. Foto: Fredrik Karlsson/SolstaFoto

Ögonöppnare

– När coronautbrottet kom och världen tog en paus blev de positiva effekterna på miljön en ögonöppnare. Många fick tid att reflektera över vilken slags värld vi vill leva i efter pandemin. Vi hoppas att tävlingen bidrar med nya idéer för framtidens hållbara lösningar där Sveriges största resurs, skogen, kan ta en central roll, säger Maria Hollander, vd på Paper Province.

Tävlingen genererade idéer från Sverige, Danmark, Norge, Finland, Kanada, Storbritannien, Italien, Spanien, Frankrike och Tyskland. Idéerna kom från forskare, innovatörer och företagare och handlade om allt från biobaserad konstsnö och kattsand till drönartekniker och fiberbaserade kläder. En jury med branschledare och forskare inom skoglig bioekonomi valde nyligen ut finalisterna baserat på bidragens hållbarhetseffekt, skalbarhet och marknadspotential.

Hackathon och final i höst

De sex lagen kommer nu att få affärs- och kommunikationscoaching för att finslipa sina pitchsessioner som ska äga rum i höst under en tvådagars hackathon i Karlstad. Där tävlar de om förstapriset på 25 000 euro och ett års stöttning från inkubatorn Sting Bioeconomy. Alla finalister är garanterade 2 500 euro för att ta sina idéer vidare.

Finalisterna

Biosorbe: En cellulosabaserad teknologi som absorberar fett, bakterier och olja.

Wood Tube: Patenterade pappersreglar som kan ersätta stålreglar i innerväggar – spar pengar, minskar utsläpp och förbättrar arbetsmiljön för snickare.

FineCell: Ny teknik för att producera nanocellulosa i form av ett torrt pulver – lättare att integrera och använda i förpackningar och andra industrier.

Nordluft: Ett drönarbaserat spridningssystem för skogsbruk och jordbruk, som kombinerar högkapacitetsdrönare, en markbil och AI-drivet styrsystem.

Arboair: En skogsskanningsteknik med 4K-kameror och färgskiftanalys för att upptäcka infekterade eller stressade träd.

Silvibio: En ny biobaserad fröbeläggning, som ger en källa till fukt och långvarig näring för att öka plantors grobarhetsgrad med upp till 40 procent i torra förhållanden.

Läs mer om tävlingen och finalisterna på https://whatwoodyoudo.eu/