47 ingenjörsstudenter från Chalmers träffade medlemmar

Igår fyllde Paper Province en buss med blivande ingenjörer som studerar på Chalmers och tog dem med på en studieresa till Karlstad. Här fick de träffa sex av våra medlemsföretag – Nordic Paper, Stora Enso, BillerudKorsnäs, Valmet, BTG och Sweco. Det blev en lyckad dag och lärorik dag där många nya kontakter knöts.– Det var en jättebra och intressant dag. Jag har fått ett bra helhetsintryck tycker jag, sade Frida Bilén, studerande på Chalmers.

Under dagen fick ingenjörsstudenterna som följde med på Chalmersresan träffa flera unga ingenjörer som arbetar på Nordic Paper, Stora Enso, BillerudKorsnäs, Valmet, BTG och Sweco. Ingenjörerna berättade om sina erfarenheter av arbetet och hur det är att arbeta i just de företag som de befinner sig i. På så vis fick de blivande ingenjörerna från Chalmers en bra insikt i vilken typ av arbeten som finns hos några av våra medlemsföretag.

Under studieresan gjordes fyra stopp. Ett på Stora Enso, ett hos Valmet, ett hos Sweco och sedan på Nöjesfabriken. På varje företag fanns även ett till av våra medlemsföretag på plats för att träffa studenterna. Vid besöken fick de även möjlighet att se sig om.
– Vi som läser kemiteknik har läst mycket om pappersindustrin så det har varit kul att se det i verkligheten. Det är ju svårt att relatera på samma vis till en siffra eller et flödesschema, sade Josefine Lövdahl.

Stora Enso Skoghall och BTG
På Stora Enso fick studenterna bland annat träffa Susanne Björkqvist, som just nu har en trainee-tjänst som processingenjör på bruket. Hon var själv nyligen klar med studierna på Chalmers, där hon läste bioteknik varpå hon inriktade sig på Innovativ och hållbar kemiteknik. För henne var valet av yrke inte så jättesvårt. Hon hade redan innan trainee-programmet på Stora Enso fattat intresse för bruket.

Under sin korta tid på jobbet har hon ändå hunnit lära sig mycket:
– Jag lär mig något nytt varje dag, det är jättekul!
Och hon har även hunnit få en känsla för vad son är framgångsnycklar för att lyckas på sitt nya jobb:
– Man måste vara driven och prata mycket med produktörerna. De är alltid glada över att få dela med sig av vad de kan.
Susanne berättade även om de projekt som hon arbetar med, om branschen hur den är i en utvecklingsfas där mycket händer och att det gör det roligt och spännande på arbetsplatsen.
– Jag säger som vår vd; “allt som kan tillverkas i fossila material idag kan tillverkas i trä imorgon”.

På plats på Stora Enso i Skoghall fanns även Niclas Dahlman, en ung ingenjör, från BTG. han berättade om verksamheten som tillverkar mätare för pappers- och massaindustrin och om sitt arbete.
– Det är väldigt roligt för det är väldigt varierande. En dag står man ute vid kokaren och nästa är man på kontoret och går igenom data, det är kul.
Just variationen i arbetat var något som samtliga av dagens talare beskrev. Som ingenjör kan man med andra ord räkna med ett omväxlande arbete.

Valmet och Gruvön
Efter det första stoppet i Skoghall bar det av till Valmet. Där bjöd David Elfman från Valmet och Kristin Johansson på presentationer om sina ingenjörsyrken.
– I Valmet finns det ett brett utbud av yrken, det tycker jag är det bästa med Valmet. Det finns många möjligheter, underströk David.
Han har hunnit arbeta några år inom koncernen och provat på några olika tjänster, bland annat process- och serviceingenjör, försäljningsansvarig och idag arbetar han som produktspecialist. Han berättade att arbete inom Valmet kan ge stora möjligheter till att resa inom jobbet om man vill det.
– Och det är en bransch som går bra. Mycket händer, det blomstrar både lokalt och globalt.

Kristin från BillerudKorsnäs Gruvön, gav en riktigt bra bild av vad man som ingenjör kan jobba med på bruket genom att inte bara presentera sitt eget yrke, utan även flera av hennes kollegors.
– Trainee, utvecklings-, produkt-, applikations-, förpacknings-, underhållsingenjör är bra jobb att börja med hos oss, berättade hon och lade till att just processingenjör kan vara en extra bra start.
– Man får lära sig jättemycket och vi söker ofta processingenjörer till våra olika bruk.

Sweco och Nordic Paper
Det tredje och sista företagsstoppet för dagen var Sweco dit även Nordic Paper kommit för att möta studenterna. Fredrik Björk, gruppchef, och Richard Sjöberg, projektingenjör, gav dem en insikt i verksamheten och en snabbgenomgång av olika yrken som finns inom Sweco. Bland annat rekryteras personer till områden inom infrastruktur, energi, byggnadskonstruktion, installation, vatten och miljö samt arkitektur. Fokus lägger man på att bygga Smarta städer och smart industri.

Från Nordic Paper fick ingenjörsstudenterna träffa Marie Stenqvist, kommunikationsansvarig, och Peter Schotte, Area Sales Director. Marie presenterade koncernen och gav lite information om bruken och produkterna – kraftpapper och greaceproof, medan Peter, i rollen som relativt ny ingenjör på jobbet, berättade om sitt yrke. Han, precis som flera andra under dagen, började sin karriärer på företaget som trainee. Han arbetade på marknadsavdelningen och var under året placerad på samtliga fyra bruk.
– Meningen var att jag skulle få en bred bild av hur samtliga bruk fungerar. Till en början fick jag resa runt mycket. Det var ett spännande år, berättade han.

Ingenjör från tv
Dagen avslutades på Nöjesfabriken i Karlstad. Där bjöds det på middag och påsen knöts ihop med mingel. Studenter fick träffa flera av de representanter som var med under dagen och ställa frågor och ta tillfället i akt att knyta värdefulla kontakter för framtiden. På plats fanns även Per Andersson, som var med i tv-programmet Felix stör en ingenjör. Han arbetar för avdelningen för biomaterial på Stora Enso Research center. Han hade fått i uppdrag att ge studenterna en inblick i rollen som ingenjör och hur det är att komma ut ny på arbetsmarknaden samt hur man gör det – alltså får jobb.
– Alla erfarenheter är bra erfarenheter. Söker man en ingenjörstjänst men får en operatörstjänst är det också bra. Det kan vara vägen in i branschen. Ett annat bra sätt att komma in på är ex-jobb.
Utöver det beskriv han det bästa sättet för att hitta sitt första jobb är att skapa mycket kontakter under studietiden, engagera sig i aktiviteter och hålla koll på annonser.

Sammanfattningsvis blev det en uppskattad dag då både studenter och företag fick möjlighet att skapa nya kontakter. Vem vet, kanske leder det till ex-jobb, sommarjobb, trainee eller anställning för några av deltagarna framöver, som det vid flera tillfällen tidigare har gjort…

webbild-6

Chalmersresan 2016webbild-10webbild-10 webbild-12webbild-10  webbild-5 webbild-4  webbild-2