IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Blogginlägg
27 October 2016

Smarta innovationer men mycket plast

På Tokyo Pack-mässan var det plast, plast och mer plast som material i förpackningarna. Om de kallar sig eller sina produkter miljövänliga, så är det för att de använder tunnare plast eller mindre plast…

Mycket av innovationer handlade om hur man förenklar öppnandet av förpackningar. T.ex. med en hand. En annan spaning är att det i Japan är vanligare med mindre förpackningar än i Sverige. Chipspåsar är cirka 40 – 80 g. Skillnad mot Sverige där det marknadsförs 300 g.

En spännande innovation var en EAN-kod över hela förpackningen dold under tryckfärgen. Vid inköp av en ny skanner så kan kassapersonal skanna av koden varsomhelst på förpackningen! Detta bör spara mycket tid och borde för eller senare slå igenom globalt.

Vid den pampiga invigningen av Tokyo Pack 2016 höll Sveriges ambassadör i Japan, Magnus Robach, ett väldigt bra tal där han nämnde att Sverige och Japan har mycket gemensamt samt att Sverige har stora styrkor inom förpackningsområdet. Det var tydligt att Business Sweden har gjort ett mycket bra jobb för att bygga långvariga relationer med förpackningsindustrin i Japan! Sverige var det enda land utanför Japan som nämndes vid invigningen.

På plats fanns den största svenska delegationen någonsin. 17 personer deltog i den svenska montern som finansierades av Business Sweden och Invest in Skåne. Från Värmland åkte vi sju personer. Förutom jag var Ulrik Karlsson, vd på Mondi i Sunne och Helén Williams, som är forskare kring bl.a matsvinn från Karlstads Universitet, med. Från Kostym som håller på med förpackningsdesign åkte vd Helén Högberg och designansvarig Olle Olsson. Från Brobygrafiska var Per Branzén, verksamhetsledare, och Sara Larsson som är ansvarig för grafisk design på skolan med.

Den Värmländska gruppen fick sammanlagt tio visningar i olika montrar. Tolk var med vilket var en förutsättning då de flesta inte kan prata engelska tillräckligt bra. Vi fick se deras senaste innovationer samt presentation av företagen. Under en heldag hade den Svenska delegationen föreläsningar om hållbara förpackningslösningar från Sverige. Det var cirka 50 personer som besökte föreläsningarna och det var många frågor som ställdes och även nya kontakter som skapades.

Vid ett kvällsevenemang var cirka 20 framstående Japaner från tryck och förpackningsindustrin inbjudna tillsammans med endast fyra internationella gäster. Några fick säga några ord och när jag berömde deras innovationsförmåga, men noterade att jag vill se mer biomaterial på mässan om två år fick jag hurrarop och applåder. Det värmde och var fantastiskt kul!

2018 firar Japan och Sverige 150 år av diplomatiska kontakter. Då kommer satsningen på Tokyo Pack vara ännu större från Sverige!

Sayonara!
/Peter Edberg, Paper Province

 

Fler Blogginlägg

flik
27
October
Blogginlägg
Av: m-hilden

Smarta innovationer men mycket plast

På Tokyo Pack-mässan var det plast, plast och mer plast som material i förpackningarna. Om de kallar sig eller sina produkter miljövänliga, så är det för att de använder tunnare plast eller mindre plast…

Läs mer
flik
22
January
Blogginlägg
Av: robert-rundberget
  • image-slider

Södra Cell slipper bygga indunstningsanläggning men får inte ändra villkor om energiåtervinning

Det är möjligt att få till ändringar av villkor i sitt tillstånd, men det kräver oftast mycket underlag och att man klart kan vissa varför ett villkor ska upphävas, skriver Viktor Falkenström på Hamilton Advokatbyrå.

Läs mer
flik
2
December
Blogginlägg
Av: robert-rundberget

Dags för en nationell handlingsplan för bioekonomi

I dag gästar Sveriges landsbygdsminister Sven-Erik Bucht Värmland. Besöket är en del av arbetet med att ta fram ett nationellt skogsprogram. Samtidigt pågår klimatmötet i Paris. Hur skogen används och kommer att användas har avgörande betydelse för Sveriges tillväxt och de globala miljömålen. Skogen har enorm potential ur många perspektiv och bidrar till en socialt, ekologiskt och ekonomiskt hållbar utveckling.

Läs mer
flik
15
October
Blogginlägg
Av: robert-rundberget

Global uppvärmning botar planeten

Va förvånad du skulle bli! I miljarder år har du snurrat obekymrat kring en helt vanlig stjärna utan att drabbas av några särskilt anmärkningsvärda händelser. Ett asteroidnedslag här och ett vulkanutbrott där kanske, men inget världhotande. I alla fall inget som du inte kunnat hämta dig ifrån. Så plötsligt drabbas du av en elak parasit. På bara några hundra år…

Läs mer