IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
1 February 2017

"Vi tillverkar livsnödvändiga produkter"

Det är rubriken på den debattartikel som Nordic Paper skrivit för att möta ekonomen och föreläsaren Kjell A Nordströms utspel förra veckan, om att Gotland och Värmland är skräpytor utan universitet, ekonomisk tillväxt osv. "Vår debattartikel är ett svar på den, där vi lyfter fram fördelarna med Värmland, skogsindustrin och exempel på fantastisk ekonomisk tillväxt som faktiskt hjälper till att göra grön urbanisering möjlig", säger Marie Stenquist, Corporate Communications/PR, Nordic Paper.

“Tänk er en värld utan global bioekonomi. Eller kanske man ska tänka sig ett Sverige där regioner utanför Storstockholm är helt ödelagt, sånär som på några lätträknade alkoholister, ett par knäppgökar och en himla massa träd…

Ekonomen Kjell A Nordström målade upp denna bild av landsbygden på Nordic business Forum Sweden häromdagen. Ämnet är viktigt, men spådomarna Nordström levererade har mycket lite med verkligheten att göra. Kontentan av innehållet påverkar nämligen långt fler än några alkisar eller knäppgökar i Avesta, vilka är de han förutspår kommer finnas kvar i Värmland, på grund av urbaniseringen.

Uttalande som tryckts flertalet gånger handlar om ett katastrofscenario: ”Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland… där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd.” Att förutspå ovanstående är som att förutspå världens undergång. Någonstans måste nämligen saker tillverkas, det är så tillväxt skapas.

Värmland är ett betydelsefullt nav i världens skogsindustri. Och ja det är sant, här finns många träd. Men också många kunniga människor som tar hand om träden och förser resten av världen med kunskap om förädling och produktion. Människor som ser skogen trots alla träd. Något storstadsbor kan ha svårt för. Det är dessa kreativa och innovativa människor som vet hur man går från snack till verkstad samtidigt som perspektiven på omvärlden är öppensinnade och globala. We make things happen!

Urbaniseringen är en del av samhällsutvecklingen. Kanske behöver vi inte lägga några värderingar i den? Den är snarare ett faktum att hantera så bra som möjligt. I Värmland ser företag och enskilda individer i stor utsträckning med framtidstro på det som sker. Vi tror på regionen, vi ser tillväxt, bioekonomi och innovationer. Vi tror på tillverkning.

Produkter från Värmland ligger i dag i framkant när de kommer till att möjliggöra och utveckla hållbarhet och grön urbanisering både i Stockholm som New York. I den skog som finns precis utanför dörren finns potential för allt från trävaror till smarta energieffektiva byggnader, till pappersmassa som i sin tur ger oss starkt kraftpapper och fettresistent papper till matlagning och bakning.

Och kanske viktigast av allt, detta görs samtidigt som vi är en del av resten av världen. Att resa till andra städer och världsdelar är inte ett problem. På Stora Enso Skoghall tillverkas det mängder av livsmedelskartong. Något som både storstadsbor och utsocknes uppskattar när de ska köpa hem sin mjölk, eller vad det må vara. Oavsett, vi talar om ett mångmiljardbolag.

Nordic Paper, tillverkare av Kraft och Greaseproofpapper med fyra fabriker, varav tre i Värmland. Vi ser till att det finns papper i var mans hem och hushåll, oavsett pappret finns i bygglaminat, på ugnsplåten eller som foodwrap. Billeruds Korsnäs på Gruvön gör en jättesatsning och bygger ny kartongmaskin, vilket är ett mångmiljardprojekt. Givetvis kräver det kompetenta människor. De finns i regionen.

Summa summarum, i Värmland arbetar vi aktivt för att de som bor eller flyttar till storstaden ska få nya byggnader, fast food inslagen i fettresistent papper att ta ”on the go” samt en mängd andra produkter som den moderna människan vant sig vid och kräver.

Samma livsnödvändiga produkter som konsumeras i Värmland, på Gotland och på de andra ”skräpytor” som är en förutsättning för existensen av ett modernt liv.”

Signerat: Per Bjurbom, vd, Nordic Paper och Marie Stenquist, kommunikationsansvarig, Nordic Paper.

 

Fler Nyheter

flik
24
March
Nyheter
Av: robert-rundberget

Chalmers-ingenjörer invaderar

Som arrangör av Chalmersresan ler jag inombords när jag råkar höra en student berätta för en medresenär att ”Jag vill gärna jobba med någon form av träförädling i framtiden, för det skulle kännas helt rätt i magen att arbeta med en miljövänlig råvara”. Jag hoppas att det är precis sådana tankar som kommer motivera dagens studenter i deras framtida yrkesval,…

Läs mer
flik
17
March
Nyheter
Av: m-hilden

Produktionsökning och spännande förpackningsprojekt på Rottneros bruk

På Rottneros i Sunne är det mycket som händer. Bruket är i full gång med Agenda 500, en långsiktig industriell plan för att öka kapaciteten. Sedan starten i maj 2015 har man redan tagit stora kliv. Från en kapacitet på 157 000 ton pappersmassa 2016 är den för tillfället 173 000 ton och fortsätter mot målet på 200 000 ton…

Läs mer
flik
15
March
Nyheter
Av: robert-rundberget

EFFEKTIVARE TESTMETODER MED NYTT SAMARBETE

UMV och Packaging Greenhouse har startat ett samarbete för att erbjuda kunderna möjligheter att pilotköra ny teknik inom bestrykning och i realtid mäta och utvärdera resultatet. – På sikt vill vi bygga ett helt Coating Competence Centre, berättar Ronnie Andersson, vd på UMV Coating Systems i Säffle.

Läs mer
flik
14
March
Nyheter
Av: m-hilden

Daniel Nilsson vann årets frågetävling vid Hotspot

Vid Hotspot varje år arrangerar Paper Province en frågetävling som tar besökarna från vår monter vidare till samtliga medlemsföretag på plats. Genom att låta studenterna svara på en fråga om varje företag är de med och tävlar – år om om ett presentkort på Mitt i City. Årets vinnare, med alla rätt, blev Daniel Nilsson.

Läs mer