IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
1 February 2017

"Vi tillverkar livsnödvändiga produkter"

Det är rubriken på den debattartikel som Nordic Paper skrivit för att möta ekonomen och föreläsaren Kjell A Nordströms utspel förra veckan, om att Gotland och Värmland är skräpytor utan universitet, ekonomisk tillväxt osv. "Vår debattartikel är ett svar på den, där vi lyfter fram fördelarna med Värmland, skogsindustrin och exempel på fantastisk ekonomisk tillväxt som faktiskt hjälper till att göra grön urbanisering möjlig", säger Marie Stenquist, Corporate Communications/PR, Nordic Paper.

“Tänk er en värld utan global bioekonomi. Eller kanske man ska tänka sig ett Sverige där regioner utanför Storstockholm är helt ödelagt, sånär som på några lätträknade alkoholister, ett par knäppgökar och en himla massa träd…

Ekonomen Kjell A Nordström målade upp denna bild av landsbygden på Nordic business Forum Sweden häromdagen. Ämnet är viktigt, men spådomarna Nordström levererade har mycket lite med verkligheten att göra. Kontentan av innehållet påverkar nämligen långt fler än några alkisar eller knäppgökar i Avesta, vilka är de han förutspår kommer finnas kvar i Värmland, på grund av urbaniseringen.

Uttalande som tryckts flertalet gånger handlar om ett katastrofscenario: ”Vi kallar detta för skräpyta. Det är till exempel Värmland och Gotland… där finns ingen ekonomisk aktivitet, inga universitet, ingen underhållning, ingen shopping, ingenting, bara träd.” Att förutspå ovanstående är som att förutspå världens undergång. Någonstans måste nämligen saker tillverkas, det är så tillväxt skapas.

Värmland är ett betydelsefullt nav i världens skogsindustri. Och ja det är sant, här finns många träd. Men också många kunniga människor som tar hand om träden och förser resten av världen med kunskap om förädling och produktion. Människor som ser skogen trots alla träd. Något storstadsbor kan ha svårt för. Det är dessa kreativa och innovativa människor som vet hur man går från snack till verkstad samtidigt som perspektiven på omvärlden är öppensinnade och globala. We make things happen!

Urbaniseringen är en del av samhällsutvecklingen. Kanske behöver vi inte lägga några värderingar i den? Den är snarare ett faktum att hantera så bra som möjligt. I Värmland ser företag och enskilda individer i stor utsträckning med framtidstro på det som sker. Vi tror på regionen, vi ser tillväxt, bioekonomi och innovationer. Vi tror på tillverkning.

Produkter från Värmland ligger i dag i framkant när de kommer till att möjliggöra och utveckla hållbarhet och grön urbanisering både i Stockholm som New York. I den skog som finns precis utanför dörren finns potential för allt från trävaror till smarta energieffektiva byggnader, till pappersmassa som i sin tur ger oss starkt kraftpapper och fettresistent papper till matlagning och bakning.

Och kanske viktigast av allt, detta görs samtidigt som vi är en del av resten av världen. Att resa till andra städer och världsdelar är inte ett problem. På Stora Enso Skoghall tillverkas det mängder av livsmedelskartong. Något som både storstadsbor och utsocknes uppskattar när de ska köpa hem sin mjölk, eller vad det må vara. Oavsett, vi talar om ett mångmiljardbolag.

Nordic Paper, tillverkare av Kraft och Greaseproofpapper med fyra fabriker, varav tre i Värmland. Vi ser till att det finns papper i var mans hem och hushåll, oavsett pappret finns i bygglaminat, på ugnsplåten eller som foodwrap. Billeruds Korsnäs på Gruvön gör en jättesatsning och bygger ny kartongmaskin, vilket är ett mångmiljardprojekt. Givetvis kräver det kompetenta människor. De finns i regionen.

Summa summarum, i Värmland arbetar vi aktivt för att de som bor eller flyttar till storstaden ska få nya byggnader, fast food inslagen i fettresistent papper att ta ”on the go” samt en mängd andra produkter som den moderna människan vant sig vid och kräver.

Samma livsnödvändiga produkter som konsumeras i Värmland, på Gotland och på de andra ”skräpytor” som är en förutsättning för existensen av ett modernt liv.”

Signerat: Per Bjurbom, vd, Nordic Paper och Marie Stenquist, kommunikationsansvarig, Nordic Paper.

 

Fler Nyheter

flik
6
July
Nyheter
Av: robert-rundberget

Dags att se förpackningen som en miljöhjälte

Förpackningar som hjälper konsumenten minska matsvinnet är framtiden. Det var panelen som diskuterade framtidens förpackningar på Paper Province seminarium ”Förpackningsevolution 3.0” under Almedalsveckan eniga om.

Läs mer
flik
30
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Planeringsbidrag beviljat för utveckling av tjänstetestbädd

Vinnova har beviljat 400.000 kronor i planeringsbidrag för projektet ”Testbäddar inom miljöteknikområdet”, som ska drivas av Paper Province, tillsammans med RISE Service Labs och Landstinget i Värmland. Projektet pågår mellan 1 augusti 2017 och 1 april 2018 och det övergripande målet är att skapa en testbädd där företag och akademi kan jobba tillsammans med behovsägare för att identifiera, testa och…

Läs mer
flik
30
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Efter civilingenjörsexamen i Kemiteknik vid Karlstads universitet

Jennifer Magnusson tog sin Civilingenjör i Kemiteknik vid Karlstads universitet 2016. Nu arbetar hon med materialutveckling på BillerudKorsnär Gruvöns bruk i Grums.

Läs mer
flik
29
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Rottneros utvecklar miljövänlig livsmedelsförpackning och bygger ny tillverkningslinje

Paper Province medlemsföretag Rottneros har utvecklat ett livsmedelstråg för färskmat och takeaway. Tråget som tillverkas helt med skogsråvara är återvinningsbart, förnybart och nedbrytningsbart. Den nya produkten har utvecklats på Rottneros anläggning i Sunne och där byggs just nu en helt ny tillverkningslinje för tråget. Det ska ersätta dagens plasttråg som används till exempelvis färdigmat, kött i livsmedelsbutiker samt till takeaway-produkter.

Läs mer