IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
14 November 2017

”Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen”

”Så otroligt spännande”, säger Maria Hollander, vd i Paper Province, och lämnar över micken till Jens Otterstedt på Nordic Paper. Maria och alla andra i den nästan fullsatta Lars Lerin-salen på Karlstad CCC ska få höra om hur det gick till när Kina kom till Värmland.

En av de största på papper- och förpackningar i Kina – Shanying Paper International – har hittat till Värmland och köpt Nordic Paper.

– Jag är förvånad att det hörts så lite om den här affären. Det är faktiskt den största kinesiska affären i Sverige sedan Volvo köptes, säger Jens Otterstedt, chef för strategisk utveckling på Nordic Paper, när han håller ett föredrag på Papermakers Night.

FRAMGÅNGSFAKTORER

Jens Otterstedt berättar om framgångsfaktorer, varför de lyckats så bra och varför kineserna köpt dem. De har bland annat anpassat sig till specialsegment och hittat nischer i tillverkningen.

– Man behöver inte vara superstor för att lyckas. Vi är ett exempel på att man kan göra saker annorlunda.

Jens beskriver Shanying som ett spännande företag med 9 000 anställda, ägare till flera pappersbruk och tissuefabriker. De grundades 1957 och finns med på Shanghai-börsen.

MÖJLIGHETER FÖR FRAMTIDEN

För Nordic Paper och de anställda innebär ägarbytet inga förändringar i dagsläget.  Men Jens Otterstedt är övertygad om att Nordic Paper och de nya ägarna kommer att dra nytta av varandra.

– Jag tror det finns en hel del möjligheteter för oss när det gäller framtiden. Vi ska utnyttja att vi har en stark kinesisk ägare i ryggen. Både på produkt och marknadssidan. Det kommer att bli fantastiskt spännande.

Under Papermakers Night talar även Johan Sterte, rektor på Karlstads universitet sedan drygt två månader. Han har valt rubriken “Det blir bäst om vi gör det tillsammans” och berättar om universitetets samverkan med näringslivet.

Annika Lindström från RISE presenterar resultaten från en konsumentstudie kopplad till biobaserade material.

Fler Nyheter

flik
16
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Och vinnaren i vår frågesport är…

Under arbetsmarknadsdagen Hotspot på Karlstads universitet arrangerade Paper Province en frågesport där det gällde att svara på frågor om de 15 medlemsföretag som deltog under dagen. Det skapades en himla massa kontakter under dagen och en lycklig student tog hem en Apple TV 4K.

Läs mer
flik
13
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Peter Lindgren ny fabrikschef på Gruvön

BillerudKorsnäs har utsett Peter Lindgren till ny fabrikschef för produktionsanläggningen i Gruvön. “Jag ser verkligen fram emot att vara med och skapa framtidens Gruvön och är mycket glad över att få göra denna spännande resa tillsammans med alla duktiga medarbetare”, säger Lindgren om sin nya position.

Läs mer
flik
12
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

Vad sysslar ni egentligen med, Autotech

Härom dagen besökte vi vårt medlemsföretag Autotech och passade på att fråga Emelie Löfman, vd på företagets karlstadskontor – Vad syssnar ni med egentligen? Här är hennes svar.

Läs mer
flik
9
February
Nyheter
Av: robert-rundberget

För att vi kan

“If you don’t stand for something, you’ll fall for anything”, rappade Chuck D i Public Enemy 2007. Paper Province står för en hållbar samhällsutveckling där vi ersätter fossila råvaror med förnybara biologiska råvaror, som exempelvis trä. Det är inget man gör halvhjärtat. Det krävs bergfast övertygelse och blixtrande handlingskraft. Och det har vi. Kosta vad det vill – pengar har vi i…

Läs mer