IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
9 April 2014

Värmlands främsta gör upp i Teknikåttan

Sex åttondeklasser tävlar i Teknikåttan på Karlstads universitet nu på torsdag. Den vinnande klassen går vidare till rikstävlingen senare i maj, som även den äger rum i Karlstad. Förra året vann 8A på Hammarlunden regionstävlingen.

Tävlingen Teknikåttan lockar årligen cirka 30 000 deltagande elever från hela Sverige. Utmaningarna i tävlingen syftar till att väcka ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Totalt har 1 652 värmländska elever varit med i årets kvalificeringstävling. Nu har de sex främsta klasserna gått vidare till regionstävlingen som äger rum på Karlstads universitet torsdag den 10 april.
– 2012 vann en klass från vår region hela Teknikåttan. Förra året vann en klass från Linköping. Vi hoppas att årets deltagare är riktigt sugna på att ta hem förstaplatsen till regionen igen, säger Carina Sundman, projektledare på Karlstads universitet för Teknikåttan, Region Karlstad.

SJÄLVGÅENDE FORDON

Under dagen kommer klasserna att tävla i ett format som liknar ”Vi i femman”, fast med frågor och experiment som rör teknik och naturvetenskap. Eleverna har i förväg arbetat med en klassuppgift där de har byggt en bil, en båt och ett flygplan som drivs med gummiband. Fordonen ska under tävlingsdagen köras genom olika banor.

De tre främsta klasserna vinner ett ekonomiskt bidrag till klasskassan. Den vinnande klassen får åka till rikstävlingen den 22 maj, som även den äger rum på Karlstads universitet.

TÄVLANDE KLASSER I TEKNIKÅTTANS REGIONTÄVLING

8D Mörmoskolan, Skoghall
8CD Silbodalskolan, Årjäng
8A Centralskolan, Arvika
8G2 Kristinebergsskolan, Åmål
8B Mariebergsskolan, Karlstad
8A Stålvallaskolan, Lesjöfors

Datum: torsdag den 10 april
Plats: den pedagogiska verkstaden i hus Vänern (21), Karlstads universitet.
Tid: medierna hälsas välkomna kl. 9.30 och kl. 11.00 då redovisningar av klassuppgifterna sker.

 

 

Fler Nyheter

flik
13
December
Nyheter
Av: robert-rundberget

Forskning blev konst

7 december arrangerade Paper Province tillsammans med Karlstads universitet ett unikt vernissage där aktuella forskningsprojekt visades upp som konst på Karlstad CCC. Syftet var att ge näringslivet en inblick i vilken forskning som bedrivs och hur den kan användas för att stärka företagens konkurrenskraft.

Läs mer
flik
13
December
Nyheter
Av: m-wangestam

På väg mot studentliv och bi-strömmar i Kina

Om några dagar reser Tobias Söderbom Olsson och Gustav Lilliecreutz till Hong Kong. De har blivit antagna som utbytesstudenter på The Chinese University of Hong Kong. De kommer även utföra ett uppdrag åt Paper Province. ”Vi ska titta på de kinesiska sågverkens produktionskedjor och deras bi-strömmar”, säger Tobias Söderbom Olsson.

Läs mer
flik
11
December
Nyheter
Av: m-wangestam

De spanar efter en stor miljöbov på sjukhuset - plastpåsar

Landstinget i Värmland har pekat ut plastpåsar som en av tio engångsprodukter som ger stora klimatavtryck. Det är bakgrunden till att tjugo personer ger sig ut i verksamheten på sjukhuset för att undersöka hur processerna kring plastpåsar ser ut. ”Vi tittar på problem och utmaningar i en användares verklighet för att ta reda på om det kan skapa bättre lösningar”, säger Camilla Evensson, projektledare på…

Läs mer
flik
6
December
Nyheter
Av: m-wangestam

Stort engagemang för ett hållbart Hammarö

”Bygg nya hus i trä. Gör Hammarö till Sveriges bästa cykelkommun. Gör klimatsmarta upphandlingar i kommunen. Ordna en buss (av trä) som går på biobränsle till Karlstad. Få källsorteringen på Hammarö att fungera.” Kreativiteten flödar på workshopen Klimatsmart Hammarö.

Läs mer