IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
9 April 2014

Värmlands främsta gör upp i Teknikåttan

Sex åttondeklasser tävlar i Teknikåttan på Karlstads universitet nu på torsdag. Den vinnande klassen går vidare till rikstävlingen senare i maj, som även den äger rum i Karlstad. Förra året vann 8A på Hammarlunden regionstävlingen.

Tävlingen Teknikåttan lockar årligen cirka 30 000 deltagande elever från hela Sverige. Utmaningarna i tävlingen syftar till att väcka ungas intresse för naturvetenskap och teknik. Totalt har 1 652 värmländska elever varit med i årets kvalificeringstävling. Nu har de sex främsta klasserna gått vidare till regionstävlingen som äger rum på Karlstads universitet torsdag den 10 april.
– 2012 vann en klass från vår region hela Teknikåttan. Förra året vann en klass från Linköping. Vi hoppas att årets deltagare är riktigt sugna på att ta hem förstaplatsen till regionen igen, säger Carina Sundman, projektledare på Karlstads universitet för Teknikåttan, Region Karlstad.

SJÄLVGÅENDE FORDON

Under dagen kommer klasserna att tävla i ett format som liknar ”Vi i femman”, fast med frågor och experiment som rör teknik och naturvetenskap. Eleverna har i förväg arbetat med en klassuppgift där de har byggt en bil, en båt och ett flygplan som drivs med gummiband. Fordonen ska under tävlingsdagen köras genom olika banor.

De tre främsta klasserna vinner ett ekonomiskt bidrag till klasskassan. Den vinnande klassen får åka till rikstävlingen den 22 maj, som även den äger rum på Karlstads universitet.

TÄVLANDE KLASSER I TEKNIKÅTTANS REGIONTÄVLING

8D Mörmoskolan, Skoghall
8CD Silbodalskolan, Årjäng
8A Centralskolan, Arvika
8G2 Kristinebergsskolan, Åmål
8B Mariebergsskolan, Karlstad
8A Stålvallaskolan, Lesjöfors

Datum: torsdag den 10 april
Plats: den pedagogiska verkstaden i hus Vänern (21), Karlstads universitet.
Tid: medierna hälsas välkomna kl. 9.30 och kl. 11.00 då redovisningar av klassuppgifterna sker.

 

 

Fler Nyheter

flik
21
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Papper vs plast och glas - vilket förpackningsmaterial är miljövänligast?

Olika material har olika egenskaper som gör dem olika lämpade för att innehålla olika produkter och livsmedel. Frågan är: vilket material är miljövänligast om man räknar in förpackningens hela livscykel från tillverkning till användning och återvinning. Så här säger forskarna vid Karlstads universitet.

Läs mer
flik
20
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Nytt butikskoncept med enbart träprodukter

“Trä” Så heter en ny butik som slagit upp sina portar i Inre Hamn i Karlstad. Och sortimentet är precis vad namnet lovar.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: m-wangestam

Projektengagemang expanderar i Indien

Paper Province medlemsföretag Projektengagemang har vunnit flera nya internationella order. De nya uppdragen betyder bland annat att de får fortsatt förtroende att konstruera ett industriellt vattenreningsverk i Saudiarabien samt ett värmekraftverk i Indien.

Läs mer
flik
19
September
Nyheter
Av: robert-rundberget

Stora Enso Skoghalls bruk firar 100 år

När ett av Värmlands största företag i förra veckan fyllde hundra år firade de med att bjuda sina anställda på familjedag i Mariebergsskogen och festkväll med trerätters på Karlstad CCC. Dessutom bjöds politiker och beslutsfattare in till ett halvdagsseminarium om hållbar utveckling, där bland andra Stora Ensos Sverigechef Per Lyrvall pratade om bioekonomins potential.

Läs mer