IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
23 September 2014

Valmet startar pilotanläggning för hydrolys av biomassa

Valmet har installerat en ny pilotanläggning vid sitt research and development center i Sundsvall. Utrustningen har fått namnet BioTrac och ska användas för att testa och optimera hydrolys av biomassa. BioTrac är en del av Valmets satsning i att utveckla nya teknologier och processlösningar för bioraffinering som ska minska utsläpp av koldioxid.

Enligt Valmet är BioTrac flexibel i fråga om råmaterial och processalternativ och den kan anpassas till olika processteg. Hydrolys är ofta första steget i ett bioraffinaderi och det steget måste passeras oavsett vilken process som följer. Ytterligare raffinering av biomassan kan exempelvis vara produktion av bioetanol, biobaserade kemikalier eller biomaterial som bioplaster.

– Många företag vill ersätta sina fossila bränslen med förnybara material. Det som produceras i BioTrac-systemet och efterföljande processteg kan användas till produktion av biobaserade råmaterial för exempelvis plaster och kemikalier. Vi är säkra på att våra kunder uppskattar möjligheten att testa sina egna idéer i vår pilotanläggning, som i alla viktiga avseenden motsvarar den fullskaliga utrustning de är intresserade av, säger Rickard Andersson, vice president, Bio Technology and Environmental Systems, Valmet.

– I det nya BioTrac-systemet är det enkelt att hantera olika biomassor och vi kan enkelt följa och kontrollera vad som händer i processen. Systemet är i världsklass och är baserad på teknologi som ursprungligen utvecklades för massa- och pappersindustrin som Valmet har hundratals års erfarenhet av, säger Olof Melander, manager för Valmet Fiber Technology Center i Sundsvall.

Om hydrolys

Hydrolys är en kemisk process som under ökad temperatur och ökat tryck gör det möjligt att separera cellulosa och hemicellulosa i olika sockerarter och lignin. Både sockerarter och lignin kan sedan raffineras vidare.

Fler Nyheter

flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök pengar till miljöstudie

Energimyndigheten utlyste härom dagen 12,6 miljoner kroner för att små och medelstora företag ska kunna ansöka om stöd för att göra en studie inför en energieffektiv investering. Sista ansökningsdag är 31 december 2017.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Sök Valmet Tissue Technology Award

Har du, eller någon du känner, en idé som kan göra framtidens pappersindustri miljövänligare? I så fall kan du ansöka om Valmets utmärkelse Tissue Technology Award och tillhörande pris senast 1 november.

Läs mer
flik
15
August
Nyheter
Av: robert-rundberget

Idéverkstad för ett hållbart Säffle

Under våren genomförde Paper Province en idéverkstad tillsammans med representanter från näringsliv, skola och offentligheten i Säffle för att identifiera möjligheter till hur orten med hjälp av skoglig bioekonomi kan ställa om och bli mer hållbar. Så här gick det till.

Läs mer
flik
10
August
Nyheter
Av: m-wangestam

Motala Verkstad Group satsar på pappers- och massaindustrin

Motala Verkstad Group är ett av Paper Province nyaste medlemsföretag. Av namnet att döma kan man tro att de huserar i Motala – och det gör de också – men även i Kristinehamn och Malmö. En ny viktig kundgrupp finns inom pappers- och massaindustrin. ”I framförallt Gustavsvik i Kristinehamn finns maskiner och operatörer med erfarenhet från pappers- och massaindustrin. De är mycket kapabla inom bearbetning, svets och montage”, säger Mikael Bönnemark, sälj- och marknadschef.

Läs mer