IN ENGLISH
IN SWEDISH
top-image
Läs mer och
BLI MEDLEM!
search
SÖK
Dölj
back
Tillbaka till Nyheter
23 September 2014

Valmet startar pilotanläggning för hydrolys av biomassa

Valmet har installerat en ny pilotanläggning vid sitt research and development center i Sundsvall. Utrustningen har fått namnet BioTrac och ska användas för att testa och optimera hydrolys av biomassa. BioTrac är en del av Valmets satsning i att utveckla nya teknologier och processlösningar för bioraffinering som ska minska utsläpp av koldioxid.

Enligt Valmet är BioTrac flexibel i fråga om råmaterial och processalternativ och den kan anpassas till olika processteg. Hydrolys är ofta första steget i ett bioraffinaderi och det steget måste passeras oavsett vilken process som följer. Ytterligare raffinering av biomassan kan exempelvis vara produktion av bioetanol, biobaserade kemikalier eller biomaterial som bioplaster.

– Många företag vill ersätta sina fossila bränslen med förnybara material. Det som produceras i BioTrac-systemet och efterföljande processteg kan användas till produktion av biobaserade råmaterial för exempelvis plaster och kemikalier. Vi är säkra på att våra kunder uppskattar möjligheten att testa sina egna idéer i vår pilotanläggning, som i alla viktiga avseenden motsvarar den fullskaliga utrustning de är intresserade av, säger Rickard Andersson, vice president, Bio Technology and Environmental Systems, Valmet.

– I det nya BioTrac-systemet är det enkelt att hantera olika biomassor och vi kan enkelt följa och kontrollera vad som händer i processen. Systemet är i världsklass och är baserad på teknologi som ursprungligen utvecklades för massa- och pappersindustrin som Valmet har hundratals års erfarenhet av, säger Olof Melander, manager för Valmet Fiber Technology Center i Sundsvall.

Om hydrolys

Hydrolys är en kemisk process som under ökad temperatur och ökat tryck gör det möjligt att separera cellulosa och hemicellulosa i olika sockerarter och lignin. Både sockerarter och lignin kan sedan raffineras vidare.

Fler Nyheter

flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Stöd till aktiva inom biobaserad ekonomi

Har ni vad som behövs för att lyckas med er biobaserade ekonomi? Om svaret på frågan är nekande kanske ni vill ta hjälp av SuperBio. De arbetar med att stödja nya lovande värdekedjor inom biobaserad ekonomi och erbjuder en rad innovationstjänster till SMF-företag.

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: m-wangestam

Två års studier ledde direkt till drömjobbet som mälderist

Selma Sehalic stormtrivs på mälderiet på Gruvöns bruk. Men den första veckan på det nya jobbet var omtumlande. En helt ny miljö jämfört med kontoren som hon var van vid. ”Det är så stort och man kan lätt gå vilse. Det första steget var att hitta från omklädningsrummet till min arbetsplats.”

Läs mer
flik
22
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

SOMAS får ny rekordorder - del av BillerudKorsnäs miljardsatsning på Gruvön

SOMAS i Säffle, har slutit ett ramavtal med BillerudKorsnäs gällande Hand-, Regler, On/Off- och Spjällbackventiler för byggnationen av ny kartongmaskin (KM7) vid BillerudKorsnäs anläggning Gruvön i Grums. Det är den största ordern i SOMAS historia sett till antal ventiler och innebär löpande leveranser under ett år med första leverans hösten 2017.

Läs mer
flik
16
June
Nyheter
Av: robert-rundberget

Tre Paper province-företag i Treesearch

I onsdags offentliggjordes den nationella forskningsplattformen Treesearch. Satsningen stöds av Vinnova med 70 miljoner kronor, vilket gör den till den största skogliga forskningsinsatsen någonsin i Sverige. Tre av Paper Province medlemsföretag deltar i projektet.

Läs mer